Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem OSVČ a protože poskytuji své služby do zahraničí, funguji v režimu osoby identifikované k DPH. Dlouhé roky jsem měl za to, že do každoročního přiznání k dani z příjmů musím zahrnout všechny faktury, které jsem vystavil svým zákazníkům a mám v daňové evidenci, včetně těch neproplacených.

Nyní mě přesvědčuje kamarád, že taková povinnost platí jen pro firmu, např. s. r. o. , nikoli pro podnikající fyzickou osobu, která podle něho naopak zahrnuje do přiznání k dani z příjmů jen reálně proplacené faktury. Jak to tedy je? Děkuji předem za odpověď. René.

 

ODPOVĚĎ:
Ano, je to přesně tak. Jako fyzická osoba zahrnujete do daňového přiznání do příjmů, pouze skutečně obdržené příjmy, tedy faktury, které Vám byly v daném roce opravdu proplaceny. Například faktura vystavená v prosinci 2023 a proplacená v lednu 2024 patří do daňového přiznání k dani z příjmů za rok 2024.
Podle vydaných faktur, které nebyly proplaceny, zahrnují do přiznání k dani z příjmů právnické osoby - firmy, protože vedou podvojné účetnictví podle zákona o účetnictví a fyzické osoby, které vedou podvojné účetnictví podle ýákona o účetnictví. Fyzická osoby, která vede daňovou evidenci nebo jen evidenci příjmů a pohledávek zahrnuje do příjmů pouze skutečně obdržené platby, postupuje se zde podle hotovostního principu - pouze skutečné příjmy. Oproti tomu při vedení účetnictví a třeba pro účely DPH se postupuje podle výnosového principu, kdy se zahrnují částky, které náleží na uskutečněná plnění i když nebyly proplaceny. U fyzické osoby jsou pro účely zákona o daních z příjmů částky, které obdrží jeho příjmy, u právnických osob a fyzických osob, které vedou účetnictví se příjmy podle zákona o daních z příjmů rozumí jejich výnosy podle zákona o účetnictví. Váš kamarád má v tomto pravdu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.