Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěla bych se zeptat, jakým způsobem se dokazují v daňovém přiznání DP výdaje na rekonstrukci bytu, který jsem prodala za vyšší cenu než byla ta kupní a nesplňuji podmínky pro osvobození od daně. Rozdíl ceny je téměř 600.000 a rekonstrukci jsme prováděli sami bez větší firmy, takže nemáme žádné větší faktury, jen drobné doklady na materiál. Děkuji Dagmar.

ODPOVĚĎ:
V samotném daňovém přiznání se uvedene v příjmech v příloze č. 2 k příjmům podle § 10 zákona o daních z příjmu, prodejní cena, kterou jste obdržela za prodej bytu a do kolonky výdaje pak pořizovací cenu bytu spolu s dalšími výdaji, například na rekonstrukci. Oprávněnost výdajů pak prokazujete až v případě kontroly ze strany finančního úřadu, k samotnému daňovému přiznání nedokládáte doklady k výdajům.
Jako výdaje lze uplatnit pouze prokazatelně vynaložené výdaje, takže když jste prováděli rekonstrukci sami, tak to budou doklady za materiál, který jste nakoupili a použili při rekonstrukci bytu. Případně se oprávněnost prokáže třeba i výpisem z účtu k těmto dokladům, pokud jste platili kartou, potom případná fotodokumentace nebo čestná prohlášení o opravách nebo svědectví sousedů, že jste rekontrukci skutečně prováděli. Uplatnit můžete pouze takové výdaje, ke kterým máte doklad nebo účtenku, další zmíněné důkazy by sloužily pouze k dokázání toho, že rekonstrukce proběhla, kdyby měl finanční úřad pochybnosti například o tom, že jste jako důkaz při kontrole poskytli pouze samotné účtenky o nákupech materiálu. Vlastní práce se nijak neoceňuje a nelze ji uplatnit ve výdajích.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.