Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

K soukromým pozemkům jako jsou trávníky (např. trávník u domu/garáží, louka). Pokud vím, jsou rozdíly mezi takovým pozemkem oploceným a neoploceným. Z neoploceného se například nemusí platit daň z nemovitosti. Je to pravda nebo je to jen fáma?

ODPOVĚĎ:
Skutečnost zda je pozemek oplocený nebo neoplocený nemá na placení daně z nemovitých věcí žádný vliv. Zákon o dani z nemovitých věcí ani takovou věc nezmiňuje. Může se jednat o chybnou informaci nebo o záměnu s určitým osvobozením od daně. Například předmětem daně z pozemků nejsou pozemky v rozsahu odpovídajícím výši spoluvlastnických podílů na nich, které jsou součástí zdanitelných jednotek v budově bytového domu, a jiné pozemky ve spoluvlastnictví vlastníků zdanitelných jednotek v budově bytového domu užívané společně s těmito jednotkami, a to v rozsahu odpovídajícím výši spoluvlastnických podílů těchto spoluvlastníků na nich. Takové pozemky bývají zpravidla oploceny, jde třeba o travnatou plochu za bytovým domem, ale to samotné oplocení nemá na placení daně z nemovitostí vliv. Mimochodem, v nadsázce, pokud by se z neoplocených pozemků nemusela platit daň z nemovitostí, potom by si všichni majitelé pozemků v České republice odstranili své ploty.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.