Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Uzavřel jsem roční smlouvu s firmou BEE SITE: ES na zobrazování mé reklamy na vyhledávači Google. V této smlouvě je mj. uvedeno, že firma zajistí časté zobrazování mé reklamy na 1. straně vyhledávače Google a dále garance výkonu 5000 oslovených potenciálních zákazníků za rok. Po nějaké době jsem ale zjistil, že se má reklama téměř nezobrazuje a také ohlas zákazníků je minimální.

Když jsem na to firmu upozornil, bylo mi řečeno, že zobrazování si řídí Google sám, že používá jakési rotační koše reklamních sestav, ale hlavně že je zde jakýsi denní limit a že po jeho vyčerpání se reklamy nezobrazí vůbec. Samozřejmě ve smlouvě žádný rotační koš ani denní limit není uveden. Ve svém vysvětlení garance výkonu firma uvedla, že dle informací z Googlu byla reklama za 3 měsíce zobrazena cca 1900x, což firma označila jako 1900 oslovených zákazníků. Dle mého názoru se nejedná o oslovení, protože Google má 15 – 20 odkazů na jedné straně a tak neznamená, že pouhým zobrazením tohoto počtu odkazů dojde k oslovení zákazníka právě mou reklamou. Navíc sama firma uvedla, že mám 1-2 prokliky denně (tj. počet lidí, kteří kliknou na mou reklamu). Prakticky to znamená, že se reklama zobrazuje pouze cca 15 min. denně, dokud na ni někdo neklikne. Z těchto důvodů bych chtěl smlouvu vypovědět, jako že se jedná o nesplnění podmínek smlouvy ze strany firmy, resp. o uvedení v omyl, kdy mi firma slibovala časté zobrazování a nárůst zákazníků, ale při jejím nastavení na max 2 prokliky denně, došlo k jejich snížení. Tímto vás dotazuji, jestli je právo na mé straně. Smlouva je uzavřena na rok, její cena je cca 13.000 Kč a nemá výpovědní podmínky. Děkuji za odpověď. S pozdravem Vilda.

ODPOVĚĎ:
Dle ust. § 1998 občanského zákoníku by bylo smlouvu možné vypovědět pouze v případě, že by to sama smlouva umožňovala. S ohledem na informace uvedené v dotazu je však zřejmé, že úpravu výpovědi smlouva neobsahuje, nebude ji tedy možné vypovědět.
S ohledem na nemožnost výpovědi si také dejte pozor na automatické prodlužování smlouvy o další rok. Pokud by k tomu mělo dojít, v souladu se smluvním ujednání oznamte druhé straně, že nadále nemáte zájem o prodloužení smlouvy.
Jedinou možností by bylo odstoupení od smlouvy kvůli podstatnému porušení smlouvy. Nicméně předpokládám, že společnost Vám poskytuje služby právě dle smlouvy, ve které plnění bude popsáno velmi obecně.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.