Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Rád bych se informoval o možnostech ohledně nedokončené zakázky. Prováděli jsme betonovou podlahu v soukromém bytě, která byla zhotovena na dřevěný podklad s OSB desek. Na dřevěný záklop byla vylita samonivelační stěrka s vlákny a následně finální stěrka umožňující lakování povrchu.

Poslední systémový krok (vrchní lak) jsme neprovedli z důvodu pozastavení prací ze strany majitele bytu. Byla nám vyplacena finanční záloha ve výši 50% na zakoupení stavebního materiálu. Z důvodu, že jsme komplexně dílo nedokončili i přesto, že větší část je již zhotovena, požaduje majitel vrácení zálohy, která již byla použita na zhotovení podlahy. O doplatku za provedené práce již není ochoten se dohodnout s tvrzením, že si podlahu dokončí sám. Má majitel nárok na vrácení zálohy i když je podlaha vyjma finálního laku hotová? Děkuji Tomáš.

 

ODPOVĚĎ:
Zde je nejpodstatnější, co přesně stanovuje smlouva – tj. jak smlouva předvídá, že má být se zálohou naloženo, na co je určena, kdy se vrací (a zda vůbec). Doporučuji tedy nejdříve důkladně prostudovat uzavřenou smlouvu, zákon totiž umožňuje, aby si smluvní strany nastavily pravidla dle svých potřeb. Pokud by nebyla uzavřena písemná smlouva, je podstatné, jak jste se ústně dohodly na tom, jak bude se zálohou naloženo – zda bude použita výlučně na nákup materiálu – v tomto případě pokud takto užita byla, nevzniká nárok na vrácení (pokud ovšem zde nebyla jiná ústní dohoda).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.