Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Manžel je fyzická osoba - majitel stomatologické laboratoře, od roku 2017 si nechává účetnictví zpracovávat účetní firmou. Nyní se mu ozvala majitelka účetní firmy, že za rok 2021 nám chce doúčtovat částku (za každý měsíc) z 1.400 Kč bez DPH (což je smluvní cena) na 3.000 Kč bez DPH za práce navíc. Prý účetní na zpracování našich dokladů strávila o 60 h více, že jsme měli mít paušál a ne pevnou smluvní cenu.

Prý z legislativního hlediska po nás toto může chtít. S tím, že nám chce také částku za měsíční zpracování účetních dokladů zvednout od nového roku 2022. Ptám se, je to možné, aby po nás chtěla doúčtovat práce navíc za každý měsíc roku 2021? Proč se s námi nedomluvili na začátku roku, ale 15.12.2021? Na každé faktuře účtují navíc ke smluvní ceně prodej kancelářských potřeb: kancelářský papír - 90 Kč a ostatní režijní výdaje 50 Kč vč. DPH, je toto možné, když tyto výdaje nemají? Děkuji za odpovězení dotazu. Ilona.

 

ODPOVĚĎ:
Zde je podstatná smlouva, kterou máte s účetní firmou uzavřenou. Jelikož se jedná o smlouvu mezi dvěma podnikateli, zákon umožňuje, abyste si nastavily vlastní smluvní pravidla. Navýšit cenu mohou v případě, že smlouva umožňuje jednostranné navýšení ceny. Pokud nikoliv, nemohou navýšit cenu, jestliže s tím nesouhlasíte.
Obdobně toto platí v případě kancelářských potřeb, je podstatné, co mohou účtovat dle smlouvy.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.