Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

24.7.2024 jsme já, můj bratr a naše matka společně prodali rodinnou chalupu se zahradou. S bratrem jsme měli každý 1/2 a naše matka 1/5 podílu. Noví majitelé nás ale 30.7.2024 upozornili na skryté vady. Níže posílám kopii emailu od nových majitelů - cituji:   "Ač se z chalupy těšíme a v těchto horkých dnech ji hojně využíváme, vyskytla se nám zde jedna nepříjemnost, kterou jsme nuceni s Vámi řešit.

Objevili jsme aktivního červotoče, poškození dřevokaznými mravenci a vlhkost zdiva, na kterou pouhé větrání nestačí. Přizvali jsme odbornou firmu na posouzení, která naše podezření potvrdila. Aktuálně čekáme na zprávu a vyčíslení nákladů. Náš právní zástupce se domnívá, že lze tyto skutečnosti klasifikovat jako skryté vady nemovitosti. Jak mám prosím já sama za sebe v této věci postupovat? Nebo musíme postupovat společně jako "bývalí" podílníci. Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Při řešení skrytých vad nemovitosti je důležité postupovat rychle a koordinovaně, zejména pokud se jedná o závažné problémy, jako je aktivní červotoč, dřevokazní mravenci a vlhkost zdiva. Zde je několik kroků, které byste měli podniknout:
1. Zjistěte rozsah vad
Odborný posudek: Počkejte na zprávu odborné firmy, kterou si noví majitelé přizvali. Tato zpráva bude klíčovým dokumentem pro další jednání.
2. Právní aspekty
Společný postup: Jelikož jste nemovitost prodávali společně s bratrem a matkou, je vhodné postupovat společně.
Skryté vady: Skryté vady jsou definovány jako vady, které nebyly zjevné při převzetí nemovitosti a které kupující nemohl při prohlídce odhalit. Pokud se prokáže, že tyto vady existovaly před prodejem a nebyly uvedeny v kupní smlouvě, kupující může požadovat opravu, slevu z kupní ceny nebo dokonce odstoupení od smlouvy.
3. Komunikace s kupujícími
Formální odpověď: Odpovězte novým majitelům formálně a požádejte o podrobnou zprávu a vyčíslení nákladů na opravu. Uveďte, že situaci berete vážně a že ji budete řešit v souladu se zákonem.
4. Řešení skrytých vad
Náprava: Pokud se potvrdí, že se jedná o skryté vady, budete muset společně s bratrem a matkou rozhodnout, zda vady opravíte na své náklady nebo zda se dohodnete s kupujícími na jiné formě kompenzace.
Pojistka: Pokud máte pojištění nemovitosti, zkontrolujte, zda by některé z těchto nákladů mohlo být pokryto pojištěním.
5. Prevence budoucích problémů
Dokumentace: Pečlivě dokumentujte všechny kroky, které podniknete při řešení těchto vad, včetně komunikace s odborníky a právníky.
Dohoda s kupujícími: Snažte se dosáhnout dohody s kupujícími, která bude pro obě strany přijatelná, aby se předešlo soudním sporům.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.