Počet stránek ve webu: 43.392

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Zastupuji společnost s ručením omezeným a zabýváme se výstavbou bazénů na klíč. Aktuálně bychom rádi aktualizovali webové stránky a rádi bychom na ně vložili námi pořízené fotografie průběhu výstavby a hotových bazénů u našich zákazníků. Jedná se čistě o fotografie bazénu a jeho nejbližšího okolí bez specifikace - neuvádíme kde to je, jméno zákazníka, nic takového.

Jedná se o fotografie našich realizací ve fotogalerii nebo na homepage našeho webu, ale na zahradách zákazníků. Je možné vložit takovéto fotografie na web bez souhlasu zákazníků? Stejně tak by mě zajímalo, zda můžeme tyto fotografie sdílet na sociální sítě? Případně co je potřeba k tomu, abychom fotografie mohli sdílet? Moc děkuji a přeji hezký den. Darina.

 

ODPOVĚĎ:
Chcete-li se vyhnout případným budoucím nepříjemnostem, doporučuji Vám získat souhlasy těch zákazníků, jejichž bazény (resp. i části jejich zahrad/pozemků) jsou na předmětných fotografiích zachyceny. Je sice pravdou, že fotografie zobrazují v podstatě pouze Vaše produkty, je ovšem rovněž pravdou, že tyto bazény jsou vlastnictvím Vašich klientů, navíc pak fotografie zachycují i části soukromých prostor Vašich zákazníků.
V souvislosti s výše uvedeným lze odkázat na § 86 občanského zákoníku, dle něhož platí, že:
„Nikdo nesmí zasáhnout do soukromí jiného, nemá-li k tomu zákonný důvod. Zejména nelze bez svolení člověka narušit jeho soukromé prostory … pořizovat o tom … obrazový záznam, využívat takové či jiné záznamy pořízené o soukromém životě člověka třetí osobou, nebo takové záznamy o jeho soukromém životě šířit …“
Je zřejmé, že uveřejněním fotografií bazénů by bylo do soukromí Vašich zákazníků zasaženo zcela minimálně – z opatrnosti však doporučuji získat i v těchto případech jejich výslovné souhlasy.
______________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.