Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Zakoupila jsem přes internet trenažer. Po 2 měsících se zastavil. Reklamovala jsem, zabalila, odvezli na opravu. Po vrácení pár odřenin, pracoval několik měsíců (listopad), poté stejná závada. Druhá reklamace. Důležité: Pokud nestihnou opravit než odletíme, musí počkat až se vrátíme.

Navráceno těsně před odletem, špatně zabaleno, odřené lišty a pás, který dře za chodu o kryt. Ihned fotky plus reklamace u prodejce, který slíbil, že vše zařídí. Po příletu mi přiznal, že zapomněl uplatnit reklamaci, nabídl odškodné 1000 Kč. Já, že nejdříve oprava pásu. Opravce nejdříve odmítl, že to není závada, když jsem na tom trvala, pohrozil, že pokud závada nebude, musím zaplatit 1000 Kč dopravné. Prodejce mě stále odkazuje na opravce, že mám jednat přímo s ním. Já že ne, že budu jednat už jen s prodejcem, protože ten musí opravu závadného zboží zajistit. Teď už jsem napsala, že právo je na mé straně, žádám o urychlenou opravu a výměnu poškozených částí, jinak odstoupím od kupní smlouvy na trenažer. Prodejce komunikuje (mám všechny e-maily), ale oprava stále není zařízena. Prosím o pomoc. Děkuji, Lenka

ODPOVĚĎ:
Občanský zákoník říká, že jde-li o vadu, kterou lze odstranit, má kupující právo, aby byla bezplatně, včas a řádně odstraněna, a prodávající je povinen vadu bez zbytečného odkladu odstranit. Není-li to vzhledem k povaze vady neúměrné, může kupující požadovat výměnu věci, nebo týká-li se vada jen součásti věci, výměnu součásti. Není-li takový postup možný, může kupující žádat přiměřenou slevu z ceny věci nebo od smlouvy odstoupit.
Z toho, co jste popisovala, je možné od kupní smlouvy již odstoupit, neboť prodejce Vám koupenou věc řádně a včas neopravil a navíc došlo k poškození výrobku. Můžete se také obrátit na českou obchodní inspekci (ČOI), kde podezřelé chování prodejce nahlásíte.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.