Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Od 03/2015 máme spor se stavební firmou, máme posudek od soudního znalce v oboru stavebnictví, bohužel ale, ten nám protistrana zamítla s tím, že je z jejich strany vše v pořádku, na domě se našlo cca 43 vad z toho hlavní vadou je usazení domu do terénu, od geodeta máme informaci, že projektant zvolil nevhodně +/- 0.

Ovšem dle vrstevnic by měl být dům usazen o něco výše, ale byl vystaven chybně, osazen do terénu, osazení neodpovídá projektové dokumentaci. Tím vznikají na jižní straně terasy, ač se jeví pozemek jako rovinatý. A nám jako objednatelům vzniká náklad na úpravu pozemku. Stavební firmě dlužíme částku 150 000, - před převzetím domu, navrhli jsme tedy doplatek ceny díla pouze 85 000, - za vzniklé vady a s tím spojené náklady. Protistrana samozřejmě nesouhlasí. Moje otázka zní, jdeme do rizika, že soud prohrajeme? Zatím se protistrana nechce domluvit na našem návrhu, ale k soudu ještě nedošlo. Děkuji, Jakub

ODPOVĚĎ:
Obecně nárok na zaplacení vzniká provedením díla - tj. dokončením a předáním. Je-li něco jiného ujednáno ve smlouvě, má smlouva přednost.
Neodpovídá-li dílo smlouvě, má vadu a podle charakteru za ní odpovídá zhotovitel nebo objednatel. Posudek znalce o vadách je velmi důležitým důkazem. To jestli s ním protistrana souhlasí či nikoliv je vedlejší.
Obecně tedy, je-li dílo vadné a tyto vady jsou prokazatelné, máte nároky z vad vyplývajících, které můžete uplatňovat také u soudu. Zda budete v konečném důsledku ve sporu úspěšný či nikoliv nelze v tohoto místa zhodnotit, neboť to závisí jak na obsahu smlouvy, průběhu stavby, způsobu oznámení vad a ostatním.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.