Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Koupila jsem dům od RK Sting. Po odkrytí lina jsme zjistili, podlaha byla špatně zhotovena (na zemi nasypána vrstva písku, na ní zatvrdlá vrstva písku promíchaná cementem - dá se mělnit rukou, dále slabá pokrývka betonu - několik mm. Na několika místech byla podlaha zpevněna sádrou. Museli jsme podlahu z celé plochy odstranit (cca 51 m2).

Vzhledem k tomu, že povrch byl tak slabý, byla odstraněna za velmi krátkou dobu (odkopána mechanicky krumpáčem). Radila jsem se s odborníky (zedník, podlahář, staveb. firma, jiná RK), podlaha je špatně zhotovena. Kdyby byla dodržena správná síla a norma betonu, nebylo by možné ho takto lehce odstranit, musel by být použit k jeho odstranění silný nástroj a vynaložit dostatečné množství síly. RK tvrdí, že jsme ji odtržením lina poškodili my. (V jiné místn. bylo položeno totéž lino, tam tento problém nenastal.) V kupní sml. je zakotven bod o skrytých vadách. Dále bych ráda podotkla, když jsme odstranili starou podlahu v chodbě, byl zde beton též špatný (odstraněna dlažba). Jelikož to byla malá plocha, nehodlala jsem řešit. Je to skrytá vada? Děkuji. Radka

ODPOVĚĎ:
Za vadu se dle § 2095 a §2096 obč. zák. považuje pokud předmět koupě neodpovídá ujednanému množství, jakosti a provedení a není-li to ujednáno, pak v jakosti vhodné pro účel patrný ze smlouvy. Ne každý nedostatek je tedy vadou. Ve Vašem případě je podstatné si ujasnit, zda nekvalita podlahy brání řádnému užívání a zda jste na ní byla upozorněna. V případě, že brání a nebyla jste upozorněna, je podle povahy o podstatné či nepodstatné porušení smlouvy §2016 a § 2017 obč. zák.), což Vás opravňuje k volbě a uplatnění některého ze zákonem uvedených nároků. Zdůrazňuji však, že velmi důležitý je také obsah smlouvy, zda obsahuje upozornění na vady a na jaké. Pokud obsahuje upozornění na vady podlahy, žádné nároky z titulu vad Vám nepřísluší. K posouzení celé záležitosti lze doporučit vyhledání odborné pomoci.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.