Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

2004 jsem získala občanství USA (nikoliv sňatkem, ale díky rezidenci). Sice jsem tušila, že pozbydu České občanství, ale neřešila jsem to a dále používala občanský průkaz i pas. 2010 jsem dokonce koupila nějaké pozemky od Pozemkového fondu (který prodával jen občanům České republiky) a 2015 jsem odkoupila pozemky od soukromých osob.

Pokud si nyní požádám zpět o České občanství, co se stane s pozemky, které jsem v mezidobí nabyla? Mohu je převést na třetí osobu? Existuje nějaká cesta, jak si pozemky udržet? Děkuji, Iveta.

ODPOVĚĎ:
dle znění dotazu usuzuji, že státní občanství České republiky jste pozbyla dle § 13 písm. b) ve spojení s § 17 zákona o nabývání a pozbývání státního občanství České republiky (v jeho znění z roku 2004).
Je pravdou, že dle § 4/1 písm. a) zákona o podmínkách převodu zemědělských a lesních pozemků z vlastnictví státu na jiné osoby (v jeho znění z roku 2010) mohla být nabyvatelem zemědělských pozemků pouze fyzická osoba, která byla státním občanem České republiky, nebo občanem jiného členského státu Evropské unie (za splnění dalších podmínek).
Vzhledem k tomu, že pozemky na Vás byly převedeny, přestože jste nebyla nabyvatelkou dle shora uvedené definice, bylo by možné uvažovat o absolutní neplatnosti takového převodu (jak v roce 2010 vyplývalo z § 39 Občanského zákoníku).
V současné chvíli se Vám nabízejí v zásadě 2 varianty řešení:
1/ Mrtvý brouk:
Jste-li v katastru nemovitostí zapsána jako výlučný vlastník předmětných pozemků (což předpokládám), soudím, že nastalou situaci nemusíte de facto nijak řešit. Při opětovném nabytí občanství České republiky nebude žádný státní orgán (či jiný subjekt) zkoumat rozsah a strukturu Vašeho majetku (ani jeho původ). Lze si vcelku ztěží představit, že by jakýkoli subjekt z vlastní iniciativy zpochybňoval platnost nabytí předmětných pozemků (týká se samozřejmě těch pozemků, které jste nabyla od Pozemkového fondu České republiky).
2/ Převod pozemků na třetí osobu:
Dle § 984/1 občanského zákoníku platí, že není-li stav zapsaný ve veřejném seznamu (např. v katastru nemovitostí) v souladu se skutečným právním stavem, svědčí zapsaný stav ve prospěch osoby, která nabyla věcné právo za úplatu v dobré víře od osoby k tomu oprávněné podle zapsaného stavu.
Předmětné pozemky proto můžete úplatně převést (prodat) na třetí osobu (např. rodinného příslušníka). Bude-li se tato třetí osoba domnívat, že jste oprávněným vlastníkem předmětných pozemků (neboť je to uvedeno v katastru nemovitostí), bude jí svědčit dobrá víra a stane se vlastníkem předmětných pozemků. Následně (popř. až poté, co nabudete státní občanství České republiky) Vám může tato osoba převést (prodat, darovat) tyto pozemky zpět.
Pro zvážení, kterou ze shora uvedených variant zvolit (popř. zda se vydat jinou cestou) Vám doporučuji kontaktovat advokáta:
www.advokatikomora.cz
kterému můžete (pro získání objektivního náhledu na věc) předložit rovněž veškeré relevantní dokumenty.
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 40/1993 Sb. , o nabývání a pozbývání státního občanství České republiky
zákon č. 95/1999 Sb. , o podmínkách převodu zemědělských a lesních pozemků z vlastnictví státu na jiné osoby a o změně zákona č. 569/1991 Sb. , o Pozemkovém fondu České republiky, ve znění pozdějších předpisů, a zákona č. 357/1992 Sb. , o dani dědické, dani darovací a dani z převodu nemovitostí, ve znění pozdějších předpisů
zákon č. 40/1964 Sb. , Občanský zákoník
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde (s výjimkou právních předpisů již neplatných) :
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.