Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěla bych Vás poprosit o radu. Před 16 měsíci jsme koupili rodinný dům. Při pobytu v domě, po 3-4 hodinách, se u mě projeví alergie - silné svědění kůže, které mi zcela brání v domě pobývat. Zkoušeli jsme odstraňovat možné příčiny (sádrokartony, dřevotřískové podlahy atd.), ale nic mi nepomohlo.

Nemohu se do domu nastěhovat a bydlím zatím v bytě, kde žádné problémy nemám. Bylo by možné to, že mi pobyt v domě způsobuje silné svědění, znemožňující v něm bydlet, kvalifikovat jako skrytou vadu nemovitosti a odstoupit od uzavřené kupní smlouvy? Děkuji, Mirka.

ODPOVĚĎ:
Od kupní smlouvy by bylo možné odstoupit pouze v případě, že výskyt alergenu v domě představuje jeho vadu, resp. že tímto způsobem prodávající porušil svou smluvní povinnost.
Dle § 1916/1 občanského zákoníku plní dlužník (zde prodávající) vadně, zejména:
a/ poskytne-li předmět plnění, který nemá stanovené nebo ujednané vlastnosti,
b/ neupozorní-li na vady, které předmět plnění má, ač se při takovém předmětu obvykle nevyskytují,
c/ ujistí-li věřitele v rozporu se skutečností, že předmět plnění nemá žádné vady, anebo že se věc hodí k určitému užívání.
Předpokládám však, že při uzavírání kupní smlouvy Vás prodávající výslovně neujišťoval o neexistenci jakýchkoli alergenů, resp. že nyní nastalá situace nebyla v kupní smlouvě výslovně označena za vadu domu.
S ohledem na skutečnost, že Vámi popsaná alergie je okolností, která spočívá výhradně na Vaší straně (neboť souvisí s Vaším zdravotním stavem), a s přihlédnutím k faktu, že alergenem se může stát prakticky cokoli (což však opět závisí na zdravotním stavu, resp. typu alergie konkrétního člověka), není dle mého názoru možné ve Vašem případě hovořit o skryté vadě domu (a odstoupení od kupní smlouvy je proto vyloučeno). Skutečnost, že ze zdravotních důvodů nemůžete v domě přebývat, nemohl prodávající nijak ovlivnit (ostatně ani Vám se doposud nepodařilo odhalit skutečný alergen), prodávající tedy neporušil žádnou ze svých smluvních povinností, pokud Vám prodal dům, který "si nerozumí" s Vaším zdravím.
Pro získání dalšího právního názoru (popř. pro učinění některého z možných právních kroků) můžete využít služeb advokáta:
www.advokatikomora.cz
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.