Počet stránek ve webu: 43.399

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Je možné provozovat chovnou stanici psů na zahradě rodinného domu, kde bydlí v nájmu syn z prvního manželství mojí ženy. Zkoušel jsem najít v dostupných zdrojích nějaké předpisy, které by toto upravovaly. Poslal jsem dotaz na kynologický svaz a bylo mi sděleno, že je to dotaz pro advokátní kancelář. Dost mě to udivilo, protože by to tam snad měli znát, který právní předpis upravuje kynologickou činnost.

Jsou problémy s chováním nájemce (vulgární nadávky a výhrůžky fyzickým napadením), při upozornění na nějakou činnost, kterou omezuje a nebo znemožňuje řádnou údržbu zahrady. Zároveň zabírá skladovací prostor pro uložení krmiva a potřeb pro psy. Shrnuto - chová se jako by byl majitel a ne nájemce. Nájemní smlouva je velice jednoduchá - zmiňuje jen rodinný dům se zahradou, výše nájmu XXX Kč v hotovosti. Doba neurčitá. S pozdravem Michal.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud jde o nájem k bydlení a nájemce v prostorách provozuje chovnou stanici, jde dle mého názoru o porušení nájemní smlouvy zvlášť závažným způsobem a je možné nájem vypovědět bez výpovědní doby. K chovu musí mít navíc nájemce živnostenské oprávnění, je tak možné dát podnět na hygienickou a obchodní inspekci. V případě výpovědi je následně možné nechat nařídit vyklizení protorů soudem.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.