Počet stránek ve webu: 43.429

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Ke dni 5.9.2024 jsem ukončila pracovní poměr dohodou, ve které mi zaměstnavatel přislíbil odstupné ve výši dvou měsíčních platů. Následující den mi bylo zaměstnavatelem sděleno, že jím a mnou podepsaná dohoda neplatí, protože při inventuře předchozího dne (5.9. 2024) zjistil manko na zboží (pracovala jsem v butiku s dámskými oděvy).

Dne 19.9.2024 mi byla doporučenou zásilkou doručena výpověď, ve které mě bývalý zaměstnavatel obviňuje ze způsobeného inventarizačního manka ve výši 85.589 Kč a doslova uvádí “krádeže” částky 22.250 Kč z pokladny v průběhu měsíce července a srpna 2024. Tuto sumu chce po mně nyní zaplatit, v opačném případě mi vyhrožuje podáním trestního oznámení. Celou situaci považuji za pomstu a útok zaměstnavatele vůči mé osobě a pro úplnost uvádím, že kromě skutečnosti, že jsem výše zmiňované nikdy nespáchala, nebyla jsem ani jedinou prodavačkou, která v butiku pracovala. Hmotnou odpovědnost za zboží jsem nepodepsala. Chtěla bych poprosit o radu, jak se v této situaci zachovat, nebo jaké mám možnosti se tomuto obvinění ze strany bývalého zaměstnavatele bránit. Děkuji předem za Vaši odpověď. Slavěna.

 

ODPOVĚĎ:
Jestliže již byl pracovní poměr ukončen ke dni 5.9.2024, výpověď je již neplatná. Pracovní poměr již netrval a nebylo možné jej ukončit výpovědí.
Můžete tedy požadovat vyplacení v dohodě uvedeného odstupného.
Jiná věc je náhrada škody. Zákoník práce uvádí, že zaměstnanec je povinen nahradit zaměstnavateli škodu, kterou mu způsobil zaviněným porušením povinností při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním.
Je to zaměstnavatel, kdo prokazuje splnění všech podmínek, pouhé tvrzení zaměstnavatel nestačí.
Nejenže musí prokázat, že škoda skutečně vznikla, ale také musí prokázat, že jste škodu způsobila Vy.
Doporučuji proto výše uvedené prokazatelně sdělit zaměstnavateli, včetně požadavku na dodržení dohody a vyplacení odstupného, a zároveň kontaktovat místně příslušný inspektorát práce (www.suip.cz).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.