Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám fyzicky náročnou práci a než jsem do ní nastoupila, neměla jsem žádné problémy. Po čase mě začaly brnět ruce. Na EMG nenaměřili žádné hodnoty. Asi měsíc jsem dala rukám klid a chvíli to bylo dobré. Později se problémy dostavily znovu, tak jsem to vyřešila jen krátkou PN. Asi po roce byly problémy ještě horší, proto jsem byla znovu odeslána na EMG.

Byly mi naměřené zvýšené hodnoty a byla mi doporučena operace karpálního tunelu. Levá lehký stupeň, pravá střední stupeň. V práci se vedení vymlouvalo, že to můžu mít z čehokoliv, že to nemusí být vůbec z práce. Teď mi bude končit PN a nerada bych, aby mě po návratu do práce nějak ošidili. V lékařské zprávě mám napsané, že toto zaměstnání již nemohu vykonávat. Myslíte, že mám nárok na odstupné a dorovnání platu? V zaměstnání jsem 4 roky. Děkuji za odpověď. Amálie.

 

ODPOVĚĎ:
Klíčovým bude, zda Váš zdravotní stav bude uznán jako nemoc z povolání. Pokud by nebyl, mohl by Vám dát zaměstnavatel výpověď pro ztrátu zdravotní způsobilosti k práci podle § 52 písm. e) zákoníku práce, kdy nárok na odstupné nevzniká.
Pokud bude uznána nemoc z povolání, je situace zcela jiná. Syndrom karpálního tunelu je jednou z nejčastějších nemocí z povolání.
Uznat nemoc z povolání vám mohou pouze lékaři na specializovaném pracovišti pro obor pracovního lékařství. Potřebnou dokumentaci s sebou můžete přinést od svého praktického lékaře.
Na základě posouzení vám vydá specialista v oboru pracovního lékařství posudek. Posudkem dojde k uznání nemoci z povolání, nebo naopak. Pokud s výsledkem nesouhlasíte, můžete do 10 dní podat návrh na jeho přezkoumání. Stejným způsobem může reagovat i zaměstnavatel.
Doporučuji proto ihned požádat zaměstnavatele, aby Vás odeslal na lékařskou prohlídku, kde získáte posudek. Pokud zaměstnavatel nebude souhlasit, můžete o totéž požádat svého praktického lékaře.
Při uznání nemoci z povolání by Vám náležela celá řada náhrad, které by byl zaměstnavatel povinen vyplácet.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.