Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Je pravdou, že se nyní omezená svéprávnost nezaznamenává do občanského průkazu? Musí se skutečnost, že došlo k omezení svéprávnosti oznamovat stávajícímu zaměstnavateli pokud se omezení nevztahuje na vykonávanou práci? Jde o to, že příbuzný si bere půjčky a již podruhé se dostal do dluhové spirály, samozřejmě to tají.

Přijdeme na to až už je pozdě a musíme to řešit. Dlouho navštěvuje psychiatra pro deprese. Myslím, že co se financí týče, není v pořádku. Nechci ale, aby v důsledku omezení svéprávnosti přišel např. o práci, protože pak nevím jak by splácel stávající dluhy. Zároveň ale nechci aby v budoucnu mohl dělat dluhy nové. Už nyní je to neúnosné. Děkuji, Ilona

ODPOVĚĎ:
Od ledna 2012 skutečně není informace o omezení či zbavení způsobilosti k právním úkonům v občanském průkazu uváděna. I člověk, jehož způsobilost k právním úkonům byla rozhodnutím soudu omezena, ale může být zaměstnán, pokud je schopen danou práci vykonávat a omezení způsobilosti se k jím vykonávané práci bezprostředně nevztahuje. Jestliže omezení způsobilosti k právním úkonům daného člověka ve výkonu práce nijak neomezuje, nemá takový člověk povinnost tuto skutečnost zaměstnavateli oznamovat.
V případě omezení způsobilosti k právním úkonům soud v rozhodnutí vymezí, které úkony osoba činit nesmí, případně ty, které činit může. Osoba tak může být omezena například v právních úkonech souvisejících s nákupem či prodejem ne/movitého majetku do určité částky, její způsobilost v ostatních právních úkonech (uzavření manželství nebo pracovního poměru), ale může zůstat zcela zachována. Jestliže Váš příbuzný dělá dluhy, které následně není schopen splácet, bude na místě požádat soud o rozšíření omezení způsobilosti k právním úkonům tak, aby již neměl možnost uzavírat smlouvy o půjčkách nebo kupní smlouvy na drahé zboží. Soud může rozhodnout například tak, že Váš příbuzný nebude mít způsobilost činit žádné právní úkony s finančním plněním nad 1.000 Kč (či jinou finanční částku). Pokud by Váš příbuzný i přesto činil úkony, ke kterým nemá způsobilost, byly by tyto úkony podle občanského zákoníku od počátku neplatné.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.