Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Když se zaměstnanec z nějakého důvodu (osobního) dobrovolně vzdá náhrad za služební cestu (cestovní náhrady, diety, stravné), je zaměstnavatel povinen je i tak vyplatit? Zaměstnanec by vykázal služební cestu v docházkovém systému. Interní předpis mu ukládá vyplnit vyúčtování služební cesty a pokud vyúčtování nepředloží, firma mu nemá na základě čeho proplatit náhrady.

Má zaměstnavatel povinnost za těchto okolností nutit zaměstnance k vyúčtování cestovních náhrad (v mnoha případech se jedná pouze o vyúčtování stravného dle Zákoníku práce). Důvodem je zájem zaměstnance častěji absolvovat služební cesty do místa bydliště v zahraničí, kde je zároveň pobočka firmy, kde by mohl občas pracovat a být tak s více rodinou (manažer by mu to umožnil pouze za předpokladu, že mu nevzniknou extra náklady). Děkuji, Ilona

ODPOVĚĎ:
Obecně řečeno, zaměstnanec se nemůže vzdát cestovních náhrad, které mu náleží.
Skutečnost, zda zaměstnavatel správně vyplácí cestovní náhrady zaměstnancům je předmětem činnosti inspekce práce (nevyplacení náhrad je podle § 14 zákona č. 251/2005 Sb. přestupkem, za nějž lze uložit pokutu až 200.000 Kč); povinnost uložená zaměstnanci vnitřním předpisem tedy zajišťuje možnost splnění povinností zaměstnavatele (tedy povinnosti vyplatit cestovní náhrady). Pokud by zaměstnanec nesplnil tuto povinnost, dopustil by se porušení, které by mohlo v krajním případě vést k výpovědi.
Je tedy na zvážení zaměstnance, zda se chce vystavovat takovému riziku a zda není na místě hledat jiné možnosti úpravy pracovního poměru.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.