Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem ve výpovědní lhůtě, našla jsem si neoficiální brigádu a v pracovní smlouvě mám, že můžu pouze s jejich písemným souhlasem, ten ale nemám - nemám tedy souhlas zaměstnavatele s brigádou mimo pracoviště. Chtějí podepsání dohody o ukončení pracovního poměru s okamžitou platností. Když jim ji nepodepíši, tak mě dají k soudu.

Zaměstnaná jsem jako servírka-barmanka. Brigádu je obsluha VLT a tudíž ve smlouvě mám jiné pracovní zařazení. Porušila jsem smlouvu? Je požadavek ve smlouvě vůbec oprávněný? Děkuji, Jana

ODPOVĚĎ:
Domnívám se, že nárok zaměstnavatele by soudem nebyl uznán, neboť se nejednalo o vyvážený právní vztah z důvodu, že Vám za tento zákaz jiné práce neposkytl náhradu (finanční). Dnes je možné sjednat tzv. konkurenční doložku, jejíž podmínkou je
a) konkurenční jednání,
b) finanční kompenzace.
Jelikož zaměstnavatel se omezil jen na prostý zákaz, domnívám se, že by ujednání ve smlouvě mohlo být považováno za neplatné. Dohodu o ukončení pracovního poměru nemusíte podepisovat, výhrůžky jsou celkem běžným jevem v pracovněprávních vztazích. Dohoda je od slova DOHODNOUT SE (oboustranný právní úkon) - pokud jste se nedohodli, nedošlo k dohodě a není tedy co podepisovat. Pokud Vás již zaměstnavatel nechce zaměstnávat, máte nárok na řádnou výpověď s 2 měsíční výpovědní dobou zakotvenou v Zákoníku práce.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.