Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Je nutné k založení chráněné dílny založit novou společnost (nové IČO) nebo mohu mít status chráněné dílny i ke stávající společnosti? Děkuji, Zdeněk

ODPOVĚĎ:
Předem své odpovědi upozorňuji, že od 1. 1. 2012 český právní řád institut chráněné dílny již nezná. K této změně došlo novelizací zákona o zaměstnanosti zákonem č. 367/2011 Sb. , a to z důvodu praktického překrývání institutu chráněné dílny s institutem chráněného pracovního místa (který zůstal v zákoně o zaměstnanosti zachován doposud), jak vyplývá i z důvodové zprávy k této novele:

"Chráněné pracovní dílny jsou institutem, který je v oblasti zaměstnávání osob se zdravotním postižením využíván již řadu let. Praxe však ukázala, že se jedná o formu podpory zaměstnavatelů zaměstnávajících osoby se zdravotním postižením, která je téměř totožná s podporou chráněného pracovního místa a navíc administrativně náročná, pokud se týká zjišťování průměrných přepočtených počtů zaměstnanců pro splnění podmínky zaměstnávání nejméně 60% osob se zdravotním postižením. Navíc každé další rozšíření chráněné pracovní dílny je možné jedině prostřednictvím vytvoření nových chráněných pracovních míst."

Pouze pro Vaší informaci proto doplňuji, že chráněnou pracovní dílnou bylo dle § 76/1 zákona o zaměstnanosti (ve znění platném do 31. 12. 2011) pracoviště zaměstnavatele, vymezené na základě dohody s úřadem práce a přizpůsobené pro zaměstnávání osob se zdravotním postižením, kde bylo v průměrném ročním přepočteném počtu zaměstnáno nejméně 60 % těchto zaměstnanců. Chráněná pracovní dílna musela být provozována po dobu nejméně 2 let ode dne sjednaného v dohodě, přičemž na vytvoření chráněné pracovní dílny poskytoval úřad práce zaměstnavateli příspěvek.

Dle současné právní úpravy tak zaměstnavatel může vytvořit chráněné pracovní místo, kterým je dle § 75/1 zákona o zaměstnanosti pracovní místo zřízené zaměstnavatelem pro osobu se zdravotním postižením na základě písemné dohody s úřadem práce. Na zřízení chráněného pracovního místa poskytuje úřad práce zaměstnavateli příspěvek. Chráněné pracovní místo musí být obsazeno po dobu 3 let. Následně pak není vyloučeno ani čerpání příspěvku na podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením na chráněném pracovním místě (§ 78 zákona o zaměstnanosti).

Odpověď na Váš dotaz proto zní (jak vyplývá již ze shora uvedeného): pro zřízení chráněného pracovního místa není zapotřebí zakládat novou právnickou osobu (nové IČO), jedná se pouze o pracovní místo se zvláštním právním režimem, které však co do právní povahy zaměstnavatele nevyžaduje žádných změn (jak možno dovodit rovněž z § 76/7 a 9 zákona o zaměstnanosti).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.