Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Rád bych se zeptal, zda může agentura práce obcházet placení zdravotního pojištění (a potažmo i sociálního a dalších odvodů). Souhrnná měsíční hrubá mzda zaměstnance pracujícího na DPČ sice přesáhne hodnotu 2499 Kč (např. 4000 Kč), nicméně je vyplácena nestandardně každých 14 dní, kdy ani jednou dávka nepřesáhne zákonnou hranici (např. 2000 Kč). Děkuji za odpověď, Ivan

ODPOVĚĎ:
Příjem, který je rozhodující pro nutnost platit odvody na pojistné na zdravotní pojištění a na pojištění na sociální zabezpečení je nutno posuzovat měsíčně.
Pokud je vaše měsíční odměna z dohody o pracovní činnosti nižší než dva a půl tisíce korun, nemusíte z ní platit zdravotní a sociální pojištění. I v tomto případě ale platí, že když v daném měsíci nemáte jiný příjem, ze kterého by bylo odváděno zdravotní pojištění, a neplatí ho za vás stát, musíte se do osmi dnů přihlásit ve své zdravotní pojišťovně a pojištění si zaplatit.
Ze sjednané odměny, která dosahuje alespoň dvou a půl tisíc, se zdravotní i sociální pojištění normálně odvádí.
Jestli máte uzavřeno s jedním zaměstnavatelem víc dohod o pracovní činnosti naráz, měsíční odměny z dohod se sčítají – když součet dosáhne alespoň dvou a půl tisíce měsíčně, zdravotní i sociální pojištění se odvádí z každé z nich.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.