Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Opustila jsem kancelář a v pořádku ji předala. U společnosti mám složenou kauci, kterou mi ve lhůtě stanovené smlouvou nevrátili a naprosto nekomunikují a neodpovídají na mé připomínky. Je dle zákona stanovena procentuální částka, kterou si mohu účtovat za den prodlení, pokud není přímo a konkrétně uvedena ve smlouvě?

Tam je uveden pouze termín, kdy ji mají vrátit. Všechny závazky mám vyrovnané a platila jsem vždy včas a bez prodlení. Děkuji, Kamila

ODPOVĚĎ:
Dobrý den,
ano, tuto problematiku upravuje nařízení vlády č. 351/2013 Sb. , kterým se určuje výše úroků z prodlení a konkrétně uvádí, že "Výše úroku z prodlení odpovídá ročně výši repo sazby stanovené Českou národní bankou pro první den kalendářního pololetí, v němž došlo k prodlení, zvýšené o 8 procentních bodů." Od roku 2012 je výše repo sazby stále 0,05%, máte tedy právo požadovat roční úrok z prodlení ve výši 8,05% počínající dnem následujícím po splatnosti, tedy po dni, kdy měla být kauce dle smlouvy vrácena.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.