Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem řidič autobusu a při odbavování cestujícího došlo z jeho strany k urážce mojí osoby a z mé strany jsem pouze na něho tzv. vlítnul, řekl jsem mu, co si to dovoluje atp. Cestující se lekl, praštil se o rám okna. Jeho matka (student asi 17 let) podala trestní oznámení na Policii ČR. Dále byla u doktora a samozřejmě tvrdí, že jsem ho udeřil.

Všechno tohle dala i na podnik vedoucímu v kopiích. Policie to s největší pravděpodobností předá přestupkové komisi na naše město. Jak to všechno dopadne nevím. Mám svědky, ale ona (matka) prý také. Lékařský posudek jsem neviděl, takže nevím vůbec nic o tom, co se tomu cestujícímu vlastně stalo. Takže, abych to zhrnul. Půjdu před přestupkovou komisi, výsledek bude nějaký. Ale můj vedoucí už mně chce potrestat podle Zákoníku práce a to písemným upozorněním na hrubé porušení pracovní kázně (porušení pracovních povinností), odebráním prémií (nevím na jak dlouho) a ještě přeřazením. Můžu být trestaný jak u přestupkové komise (nevím jak to dopadne) a zároveň, jestli mně může takovýmto způsobem trestat i můj vedoucí (je pravda, že to bylo v pracovní době při výkonu mojí práce), když věc řeší vlastně policie ČR. A jestli mě může trestat za případný přestupek několikrát, aniž by věděl, jak to vlastně všechno dopadne. To nevím ani já, i když mám svědomí čisté. Děkuji Libor

ODPOVĚĎ:
Zaměstnavatel, pokud má k dispozici pádné důkazy, tak může z Vašeho jednání vyvodit určité závěry bez ohledu na skutečnost, že Vaše jednání řeší i Policie. Postih za trestný čin či přestupek je postihem veřejnoprávním, postih ze strany zaměstnavatele je ve sféře soukromoprávní.
Podmínkou pro určitá jednání ze strany zaměstnavatele je jejich soulad se zákoníkem práce. Za určitých okolností je možné, abyste na toto jednání byl postihnut upozorněním ze strany zaměstnavatele na hrubé porušení svých povinností, neznám však podrobnosti celého případu, od řidiče autobusu se však obecně bude asi vyžadovat určité korektní jednání k cestujícím. Ohledně odebrání prémií záleží na tom, jak jsou prémie koncipovány, za co je zaměstnanci dostávají. Nejproblematičtější bych viděla přeřazení na jinou práci, zaměstnavatel Vám musím přiřazovat práci dle druhu práce sjednaného v pracovní smlouvě, jinak musí mít Váš souhlas (nejčastěji ve formě změny pracovní smlouvy) se změnou druhu práce, který Vám chce nově přidělovat. Váš souhlas nepotřebuje jen v omezených případech, které jsou uvedeny v § 41 odst. 1 a 2 ZP. Je tu např. možnost převedení na jinou práci zaměstnance, proti kterému bylo zahájeno trestní řízení pro podezření z úmyslné trestné činnosti spáchané při plnění pracovních úkolů, což ale asi nebude Váš případ. Pokud s některým krokem zaměstnavatele nesouhlasíte, máte právo se na něj písemně obrátit a požadovat vysvětlení jeho jednání. V krajním případě byste se musel obrátit na soud.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.