Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Když zaměstnanec pro zaměstnavatele vymyslí nový technický produkt či zlepší výrobní postup (v oblasti elektro), zpracuje si všechny plánky sám a zaměstnavatel s tím souhlasí a chce aby tak postupoval, tak má nárok na odměnu? A má zaměstnavatel právo požadovat, aby mu zaměstnanec všechny své plánky jen tak odevzdal, za účelem, aby se používaly i v jiných firmách?

V případě neodevzdání vyhrožuje okamžitou výpovědí. Děkuji, Taťána

ODPOVĚĎ:
V tomto případě záleží v jistém ohledu i na Vaší domluvě se zaměstnavatelem, resp. i na pracovní pozici a druhu práce, který pro zaměstnavatele vykonáváte, můžete mít ohledně této situace i ujednání v pracovní smlouvě, popř. zaměstnavatel může mít tento stav ošetřen ve vnitřním předpise.
Obecně platí, že pokud jste určitou věc vymyslela v rámci pracovní doby, při plnění svých pracovních povinností, za použití prostředků zaměstnavatele (materiál, počítač, kancelář), pak s výsledkem této práce může nakládat zaměstnavatel dle libosti a Vy máte povinnost mu to umožnit.
Obecně na odměnu nárok také nemáte, záleží na domluvě se zaměstnavatelem a na podmínkách, které jste si vzájemně dohodli. Pokud by však zaměstnavatel chtěl tento Váš technický produkt přihlásit jako např. vynález, zlepšovací návrh, průmyslový, či užitý vzor, pak byste na určitou odměnu nárok měla, postup pak upravují zvláštní předpisy týkající se těchto průmyslových práv (např. zákona č. 527/1990 Sb. , o vynálezech a zlepšovacích návrzích, v platném znění).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.