Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Nastoupil jsem 02/2016 do nového zaměstnání jako servisní technik a řidič, kategorie práce 2 bez rizika. Nyní mám absolvovat vstupní lékařské vyšetření pro posouzení způsobilosti k práci. Závodní lékař mi po telefonu sdělil, že se kromě jiného musím podrobit odběru žilní krve. Tyto odběry mi způsobují nepřekonatelné potíže a značné tělesné i psychické trauma.

Navrhl jsem tedy, že si nechám krev odebrat v jiné laboratoři (kde o mém problému vědí, mám v ně důvěru a umí si se mnou poradit). To ovšem lékař ihned zamítl. Rád bych vás požádal o radu, jaká mám v této situaci práva a možnosti, co musí zahrnovat vstupní lékařská prohlídka pro práci kat. 2 bez rizika a co mi případně hrozí, když odmítnu problematický odběr žilní krve. Mohu případně navrhnout alternativní odběr krve z prstu? Předem děkuji, Evžen

ODPOVĚĎ:
V případě řidičů, u nichž je řízení vozidla druhem práce sjednaným v pracovní smlouvě, se bude postupovat podle z. č. 361/2000 Sb. , o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů, v platném znění, a prováděcí vyhlášky č. 277/2004 Sb. , o zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel, v platném znění (nikoliv pouze podle vyhlášky č. č. 79/2013 Sb. , o pracovnělékařských službách a některých druzích posudkové péče).
Dle této vyhlášky posuzující lékař vydá posudek o způsobilosti k práci na základě zde uvedených údajů, mimo jiné i na základě dalších odborných vyšetření, které si vyžádá (§ 2). Z právních předpisů tedy jednoznačně nevyplývá povinnost absolvovat žilní odběr krve, postup záleží na lékaři a Vašem zdravotním stavu, což platí i u zaměstnanců neřidičů.
Ve vašem případě bych se spojila s lékařem, který má vstupní prohlídku provést, a domluvila bych se s ním na postupu. Je možné požadovat odůvodnění nutnosti odběru krve ze žíly, komunikujte písemně a informujte i zaměstnavatele. Pokud by lékař trval na řešení, které by pro Vás bylo nepřijatelné, a Vy byste prohlídku odmítl, mohl by lékař vydat posudek pro Vaši nezpůsobilost k práci, proti posudku byste se mohl odvolat.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.