Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pracuji jako vedoucí informační soustavy (hlavní účetní) a zjistila jsem, že bylo na mou funkci vyhlášeno výběrové řízení. Výpověď z pracovního poměru jsem nedala, ani mi nebyla dána. Vůči mé práci nebyly nikdy žádné námitky ani ze strany mých podřízených, ani ředitelů našich 9-ti poboček.

 

Mám pracovní poměr na dobu neurčitou v Ústavu pro hospodářskou úpravu lesů v Brandýse n. L. po dobu 15 let. V současné době pracuji jako pracující důchodce. Můj nadřízený ukončil pracovní poměr ve funkci ekonomického náměstka k 1.2.2016, v současné době pracuje jako poradce nově nastoupivšího náměstka do 30.6.2016. Jeho snahou bylo, abych ukončila pracovní poměr rovněž k 1.2.2016, tzn. před ukončením účetní závěrky a prakticky bez jakéhokoliv předání funkce. Tento postup odsuzuje i nově nastoupivší ekonomický náměstek a připadá mu tento postup přinejmenším podivný, avšak netroufá si jít při nástupu proti vůli vedení organizace. Bývalý náměstek se snažil ovlivnit pro tento postup i ředitele organizace, který mi v tomto směru rovněž nepomůže. (Jeho motivací je zřejmě odstranit práci důchodců, i když v ostatních případech nepostupuje stejným způsobem). 1. kolo výběrového řízení již proběhlo a bylo vyhlášeno další kolo. Funkce je dosti náročná, máme 9 poboček po celé ČR a mám na starosti 15 účetních, které metodicky řídím. Zastávám rovněž funkci rozpočtáře a rozboráře naší organizace. Pracovní poměr jsem měla v úmyslu ukončit nejdříve až za rok, po závěru letošního roku, což by vyhovovalo i novému ekonomickému náměstkovi dle jeho vyjádření. Zajímalo by mne, zda vůbec je možné, aby vedení organizace takto postupovalo, aniž by bylo akceptováno moje rozhodnutí, zda tím nejsou porušena nějaká další pravidla dle Zákoníku práce. Ani jeden bod § 52 se na mne nevztahuje, nemám zdravotní problémy, ani jsem pracovní povinnosti neporušila, naopak neobvyklý pracovní nápor (nové zahraniční projekty atd.) jsem musela řešit přesčasovou prací prakticky i v současné době. Ze strany vedení organizace se mi jeví postup jako diskriminační a navíc je patrná snaha bývalého náměstka o to, aby na ekonomickém pracovišti vznikly komplikace a problémy, aby tak bylo uměle vytvořeno všeobecné vědomí, že za jeho působení ekonomický úsek fungoval bez problémů. Pracuje rovněž jako důchodce již po dobu 3 let. Jeho funkce je však jmenovaná, což je zřejmě jiná situace. Také by mne zajímalo, zda má organizace právo mne převést případně na méně kvalifikovanou práci, pochopitelně s finančním dopadem. (I takový návrh byl vyřčen). Za Vaše vyjádření Vám předem děkuji Adriana

ODPOVĚĎ:
Zaměstnavatel má povinnost Vám přidělovat práci dle pracovní smlouvy, tj. i dle druhu práce sjednaného v pracovní smlouvě. Pokud by Vás převáděl na jinou práci bez Vašeho souhlasu, pak mu toto umožňuje zákoník práce pouze v jasně daných případech uvedených v § 41 ZP (zákon č. 262/2006 Sb. , zákoník práce, v platném znění).
Uvádíte, že na Vaše místo bylo vypsáno výběrové řízení, avšak z Vašeho dotazu nevyplývá, že by s Vámi zaměstnavatel již nějak ukončil pracovní poměr, resp. učinil nějaké kroky, které by k ukončení pracovního poměru mohly vést. Vypsat výběrové řízení na obsazenou pozici je krok nestandartní, avšak nemohu říci, že je protizákonný, neb neznám pohnutku zaměstnavatele v tomto směru. Je také možné, že chce vaši práci rozdělit mezi dva zaměstnance.
Teprve kdyby zaměstnavatel učinil konkrétní krok k ukončení Vašeho pracovního poměru, bylo by možné jeho jednání posoudit, případně se proti němu bránit. Obecně lze říci, že pro výpověď z pracovního poměru musí mít zaměstnavatel důvod uvedený v § 52 ZP, je také možné že se s Vámi bude chtít na ukončení pracovního poměru dohodnout.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.