Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem zaměstnancem malinké firmy, 2009 přišla šéfová (moje největší kamarádka), se svojí neteří, která sjednávala životní pojištění. Přemlouvali nás, až nás přemluvili s tím, že majitelka bude přispívat 750 Kč a 250 Kč/měs. si budu platit já, je to i ve smlouvě. Vše probíhalo v pohodě, až jsem 03/2016 onemocněla a vypadá to, že na delší dobu.

Hned druhý měsíc mi šéfová přestala přispívat s tím, že když nemá ze mne zisk, tak mi nedá ani korunu. Podotýkám, že v pracovní smlouvě o něčem podobném není zmínka, protože se tehdy o nějakém životním pojištění vůbec neuvažovalo. Ptám se, jestli jedná můj zaměstnavatel správně, že mi přestal přispívat a jak to řešit. Děkuji, Kristýna

ODPOVĚĎ:
Pokud se Vám zaměstnavatel, ideálně písemně, zavázal, že Vám bude přispívat měsíčně na životní pojištění, nemá na to dočasná pracovní neschopnost vliv. V zákoníku práce není s dočasnou pracovní neschopností žádné opravnění zaměstnavatele nevyplácet Vám příspěvek na životní pojištění spojené.
Nároky na vyplacení příspěvku je třeba na zaměstnavateli nejlépe písemně uplatnit a případně nuceně (soudně) vymáhat. V úvahu přichází také skončení pracovního poměru nebo podnět na Inspektorát práce, který sice zaměstnavateli neuloží povinnost V8m přípsěvek doplatit, ale uloží mu spíše pokutu. Před podáním podnětu na Inspektorát práce bych na to zaměstnavatele ale určitě upozornil. Často jej to motivuje ke zjednání nápravy.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.