Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

2012-2016 studuji dálkově učitelství pro první st. na ZŠ. Loni (2015) jsem nastoupil jako učitel prvního stupně (s vědomím ředitele, který nepožadoval kvalifikační dohodu). Bohužel během roku jsem se rozhodl pro změnu a příští rok (2017) chci nastoupit na jiné škole. Poté co jsem o tom informoval ředitele tak mě odmítá pouštět na zkoušky, jaká je možnost obrany?

Mám nárok na volno? (i když už to není v zájmu současného zaměstnavatele? ), Miloš

ODPOVĚĎ:
I bez uzavřené kvalifikační dohody máte nárok na volno v případě, že se jedná o zvyšování kvalifikace dle § 231 zákona č. 262/2006 Sb. , zákoník práce, v platném znění. O zvyšování kvalifikace jde pouze v případě, že Vaše studium je v souladu s potřebami zaměstnavatele. Volno je Vám pak poskytováno dle § 232 ZP. Zaměstnavatel může zastavit poskytování úlev jen ze zákonných důvodů, které jsou uvedené v § 233 ZP, tj. dlouhodobá nezpůsobilost pro výkon práce a neplnění podstatných povinností při zvyšování kvalifikace.
O tom, zda v konkrétním případě je dané studium v souladu s potřebami zaměstnavatele rozhoduje jen zaměstnavatel. Takže v případě, že chcete změnit práci, tak zaměstnavatel usoudil, že Vaše studium už není v souladu s jeho potřebou a poskytování úlev Vám zastavil. Na druhou stranu zákon stanoví taxativní možnost zastavení poskytování úlev ze strany zaměstnavatele v § 233 ZP a zaměstnavatel si Vás mohl „pojistit“ uzavřením kvalifikační dohody.
Domnívám se tedy, že zaměstnavatel by měl právo Vám pozastavit poskytování volna, neboť je zde možné aplikovat ustanovení § 233 písm. a) ZP, neboť jste se pro zaměstnavatele skutečně stal dlouhodobě nezpůsobilým pro výkon práce. Touto dlouhodobou nezpůsobilostí není myšlena jen nezpůsobilost zdravotní, ale jakákoliv, kterou zaměstnavatel takto posoudí.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.