Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pracuji ve společnosti A, kterou 100% vlastní spol. B. Se spol. A mám uzavřenu Pracovní smlouvu na dobu neurčitou. Z rozhodnutí zaměstnavatele dojde k „převodu“ pracovníků do společnosti C, kterou též vlastní spol. B, a to z 55%. Jedná se o novou pracovní smlouvu, nové pracovní zařazení, stejná práce.

Přesnou formu „převodu“ neznáme, mluví se obecně o „převodu“. V nové společnosti C bychom měli pracovat od 1.7.2016. „Převod“ není dobrovolný. Nevíme, zda-li stávající prac. poměr bude ukončen Dohodou, výpovědí nebo převodem. V nové společnosti C budeme mít nové pracovní smlouvy na dobu neurčitou. Dotazy:
1) máme/nemáme podepsat dohodu o skončení pracovního poměru? Musí být doplněno nějaké ustanovení o odstupném?
2) máme/nemáme si nechat dát „výpověď“ z pracovního poměru – musel by být uveden důvod ukončení prac. poměru?
3) Kdy bychom měli nárok na odstupné a v jaké výši?
4) Pokud si nechám dát výpověď z organizačních důvodů a dostanu odstupné, mohu následně nastoupit do spol. C? Stávající zaměstnavatel A tvrdí, že nám zabezpečil stejnou práci a že nárok na odstupné nemáme. Žaneta

ODPOVĚĎ:
Ve Vámi popisovaném případě se pravděpodobně jedná o přechod práv a povinností z pracovněprávních vztahů dle § 338 a násl. zákona č. 262/2006 Sb. , zákoník práce, v platném znění. Z rozhodnutí zaměstnavatele tak dochází u zaměstnanců ke změně subjektu zaměstnavatele, zaměstnanci však nadále vykonávají stejnou práci, pouze pod jiným zaměstnavatelem. Přechod není dobrovolný, ale zaměstnanci mají možnost rozvázat pracovní poměr výpovědí. Na odstupné mají však nárok pouze v případě uvedeném v § 339 a ZP, tj. soud by musel určit, že v souvislosti s přechodem došlo k podstatnému zhoršení pracovních podmínek zaměstnance.
V daném případě by měl zaměstnavatel zaměstnancům oznámit, že dochází k přechodu, dosavadní pracovní poměr se neukončuje. Nové pracovní smlouvy je možné sepsat, ale není to nutné, měla by to však být pouze formální náležitost (změna subjektu zaměstnavatele) bez podstatných změn pracovních podmínek, to není přípustné.
Je však pravdou, že někdy zaměstnavatelé dosavadní pracovní poměr ukončují, není to ale v souladu se zákonem. K ukončení výpovědí ze strany zaměstnavatele není zákonný důvod, pokud budete znovu zaměstnáni u jiného subjektu a navíc by zaměstnavatel např. u výpovědi z organizačních důvodů musel zaměstnancům platit odstupné, což je pro něj samozřejmě nevýhodné. Dohodu o ukončení pracovního poměru podepisovat nemusíte.
Pokud bych to měla shrnout, tak skutečně na odstupné nárok nemáte, můžete ze své vůle ukončit pracovní poměr.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.