Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pracuji v příspěvkové organizaci. Pravidelně ke konci roku máme všichni zaměstnanci tzv. hodnocení. Jde o to, do příslušného formuláře vypsat plusy a mínusy organizace, co se mi líbí a co bych změnila kdybych mohla, jestli se zúčastňuji akcí pořádaných organizací a jestli ne tak z jakého důvodu.

Taky musím hodnotit svoji práci jak ji vykonávám a taky práci svých kolegyň. Na to, že pracuji v organizaci jen jako uklízečka mi to přijde úplně zbytečné. Podle zaměstnavatele je hodnocení povinné. Tak mě zajímá, jestli to tak opravdu je. Děkuji Milada

ODPOVĚĎ:
Zákoník práce ani jiné právní předpisy nestanoví povinnost zaměstnance podílet se na hodnocení zaměstnavatele, ani na hodnocení své vlastní práce. To je náplní práce vedoucích zaměstnanců, aby hodnotili pracovní výkon podřízených. Je možné, že zaměstnavatel by tuto povinnost stanovil ve vnitřním předpise, domnívám se však, že by v tomto případě mohl postupovat v rozporu se zákoníkem práce, jelikož vnitřním předpisem nelze zaměstnanci stanovit dalš povinnosti nad rámec zákona. Takovéto hodnocení bych tedy označila za dobrovolné, neboť pokud by bylo povinné a zaměstnanci ho prováděli z donucení, nemuselo by mít tu výpovědní hodnotu, jakou by si zaměstnavatel představoval.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.