Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Při ukončení pracovního poměru mi zaměstnavatel odečetl z poslední výplaty určitou částku za firemní oblečení (ukončení k 30.6.2016). Práce recepční v hotelu, zaměstnavatel mi nechal ušít 3 blůzy, které byly vráceny firmě, která je šila, neboť byly hned reklamované, že jsou příliš velké (velikost 50 místo 44).

Fyzicky jsem tedy blůzy vůbec neměla. Vesta byla špatně ušitá, byla také reklamována, ale poslední dva měsíce jsem ji nosila. Oblečení (vesta) byla vrácena oproti podpisu při skončení pracovního poměru. Zaměstnavatel mi přesto strhl částku za vše ušité oblečení, s tím, že nikdo jiný to nosit nemůže. Má na to právo? Děkuji, Karolína.

ODPOVĚĎ:
Zaměstnavatel na toto právo nemá. Pokud požaduje po zaměstnancích, aby nosili konkrétní oblečení, musí toto oblečení hradit, neboť to jsou náklady vyplývající z pracovního poměru a není možné je požadovat po zaměstnanci. I kdyby zaměstnavatel neměl povinnost tyto náklady hradit, nemůže bez zaměstnancova souhlasu strhnout zaměstnanci libovolnou částku, pokud se nejedná o situace stanovené přímo zákoníkem práce (např. srážky ze mzdy, apod.). Můžete zaměstnavatele písemně vyzvat k vrácení neprávem stržené částky a požadovat tak po zaměstnavateli bezdůvodné obohacení. Pokud zaměstnavatel odmítne danou sumu zaplatit, je nutné se obrátit na soud.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.