Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pracuji v Hypermarketu. Mým úkolem je vyřadit z pultu zboží, kterému končí záruka v ten den. Je možné, aby mi zaměstnavatel přikázal, abych si zakoupila zboží s prošlým datem, které jsem den předtím neúmyslně přehlédla a nevyřadila z prodeje? Děkuji, Miriam.

ODPOVĚĎ:
Stručná odpověď na Váš dotaz zní: Ne, Váš zaměstnavatel k ničemu takovému oprávněn není.
Dle § 250/1 zákoníku práce je zaměstnanec povinen nahradit zaměstnavateli škodu, kterou mu způsobil zaviněným (tedy úmyslně či z nedbalosti) porušením povinností při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním.
Je-li Vaším pracovním úkolem vyřazovat z pultu zboží, jehož záruční doba toho dne končí, je otázkou, zda mohla v důsledku Vaší nedbalosti (opomenutí vyřadit některé již prošlé zboží) zaměstnavateli vůbec vzniknout nějaká škoda (tedy majetková újma). Zdaleka ne každé porušení pracovních povinností totiž znamená, že by byl zaměstnanec povinen zaměstnavateli nahradit škodu.
Pakliže zaměstnavateli opravdu nějaká škoda vznikla, je povinen jí s Vámi projednat (včetně sdělení její výše a způsobu jejího výpočtu), přičemž při náhradě této škody musí zaměstnavatel postupovat dle § 257/1 a 2 zákoníku práce. Dle tohoto ustanovení platí, že:
- zaměstnanec, který má povinnost nahradit škodu, je povinen nahradit zaměstnavateli skutečnou škodu, a to v penězích, jestliže neodčiní škodu uvedením v předešlý stav (není tedy možné, aby po Vás zaměstnavatel požadoval zakoupení prošlého zboží) ;
- výše požadované náhrady škody způsobené z nedbalosti nesmí přesáhnout u jednotlivého zaměstnance částku rovnající se čtyřapůlnásobku jeho průměrného měsíčního výdělku před porušením povinnosti, kterým způsobil škodu (zaměstnavatelem požadovaná náhrada škody tedy nemůže být neomezená).
Bude-li po Vás zaměstnavatel požadovat odkoupení prošlého zboží (popř. bude-li Vám vyhrožovat nějakými pracovněprávními sankcemi či ukončením pracovního poměru), doporučuji Vám kontaktovat v této věci místně příslušný oblastní inspektorát práce:
http://www.suip.cz/
který je oprávněn provést u zaměstnavatele kontrolu a uložit zaměstnavateli případně pokutu.
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 262/2006 Sb. , zákoník práce
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.