Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pracovní poměr, který u předcházejícího zaměstnavatele započal prosincem 2015, jsem ukončil dohodou 11. 7. 2016. Dosud jsem od něho nedostal kromě Dohody a ukončení pracovního poměru žádný jiný doklad, ani výplatu za červen a červenec, ani náhradu za dovolenou. Nápravu hodlám dojednat osobní návštěvou. Kromě finančního vyrovnání budu požadovat:

- výplatní listy (pásky) za červen a červenec
- evidenční listy důchodového pojištění za roky 2015 a 2016
- potvrzení o zaměstnání
- potvrzení o výši průměrného výdělku
1. Mám na poskytnutí uvedených dokladů nárok?
Někam jsem založil výplatní listy, ze kterých by bylo možné ověřit správnost průměrného výdělku za 2. čtvrtletí pro účely stanovení výše náhrady za dovolenou a eventuálně i správnost potvrzení o výši průměrného výdělku.
2. Musí mi původní zaměstnavatel umožnit nahlížet do záznamů ke zjištění potřebných údajů, jestliže již sice nejsem jeho zaměstnancem, ale k ukončení celého procesu odchodu a finančnímu vyrovnání ještě nedošlo?
3. Mám právo na kopii výplatní pásky?
Děkuji za váš čas, který mi věnujete. Jindřich

ODPOVĚĎ:
Máte nárok na vystavení potvrzení o zaměstnání dle § 313 odst. 1 zákona č. 262/2006 Sb. , zákoník práce, v platném znění. Jedná se o povinnost zaměstnavatele. Potvrzení o výši průměrného výdělku také můžete obdržet, resp. zaměstnavatel má povinnost vám ho vydat, ale jen na Vaši žádost (§ 313 odst. 2 ZP).
Máte také nárok nahlížet do svého osobního spisu a činit si z něj opisy dokumentů. Zákon sice mluví o „zaměstnanci“, což je ale nutné vykládat extenzivně, jinak by toto oprávnění fyzické osoby jako zaměstnance ztrácelo v řadě případů smysl.
Evidenční list důchodového pojištění byste měl po skončení zaměstnání podepsat u mzdové účetní a jeho kopii by Vám měl zaměstnavatel také předat.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.