Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dnes (05.12.2016) jsem obdržela doporučený dopis od bývalého zaměstnavatele (DPP), který mi posílá, že jsem nedodržela pracovní podmínky. Měla jsem údajně odpracovat méně a zfalšovat lekce, které mi byly proplaceny (jazyková škola) a tudíž mi oznamují, že za hanobení jména školy musím uhradit pokutu 10 tisíc.

A rovnou mi posílají pokutu za "zfalšované" lekce 3500 (7x500) a upomínku za nezaplacenou fakturu (celkem tedy 10.000 Kč pokuta, 3.500 Kč neodpracované lekce a 3.000 Kč 1. upomínka). Jenže mě první dopis přišel až dnes (05.12.2016), nepředcházelo tomu žádné jiné upozornění a 1. upomínka taky přišla dnes (05.12.2016) spolu s fakturou. Tudíž nerozumím tomu, proč bych měla platit upomínku, pokud jsem předem nebyla nijak jinak upomínána ani upozorněna, že mi hrozí nějaká sankce. A upozorňuji, že se o žádné falšování lekcí nejedná, ale to už je na mě a předložení důkazů, které bohužel asi nijak nedohledám, protože se jedná o ústní domlouvání lekcí se studenty, které jsem učila. Děkuji předem za odpověď, Lenka.

ODPOVĚĎ:
Odpověď na Váš dotaz rozdělím do 2 částí:
1/ Pokuta:
Bývalý zaměstnavatel není v žádném případě oprávněn účtovat Vám jakoukoli pokutu z důvodu údajného porušení Vašich pracovních povinností. V této souvislosti upozorňuji na tato ustanovení zákoníku práce:
- § 346d/7 zákoníku práce, dle něhož může být mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem smluvní pokuta ujednána, jen stanoví-li to tento zákon (přičemž pro případ porušení pracovních povinností zaměstnancem zákoník práce ujednání smluvní pokuty nepřipouští),
- § 346e zákoníku práce, dle něhož platí, že odchýlí-li se zaměstnavatel a zaměstnanec od úpravy uvedené v předchozí odrážce (tzn. sjednají-li mezi sebou smluvní pokutu za porušení pracovních povinností zaměstnancem), nepřihlíží se k tomu (tzn. že na takové ustanovení pracovní smlouvy, DPP nebo DPČ se hledí, jako by nebylo),
- § 346b/1 zákoníku práce, dle něhož nesmí zaměstnavatel zaměstnanci za porušení povinnosti vyplývající mu ze základního pracovněprávního vztahu ukládat peněžní postihy ani je od něho požadovat (to se samozřejmě nevztahuje na škodu, za kterou zaměstnanec odpovídá).
Úhradu jakékoli smluvní pokuty (či jiného peněžního postihu) proto můžete svému bývalému zaměstnavateli písemně odmítnout.
2/ Neodučené lekce a „hanobení zaměstnavatele“:
Domnívá-li se zaměstnavatel, že Vám vyplatil odměnu i za práci, kterou jste neodvedla, je samozřejmě oprávněn se po Vás domáhat jejího vrácení. V takovém případě však bude zaměstnavatel povinen prokázat veškerá svá tvrzení (což může být ve Vámi popsaném případě pro zaměstnavatele velmi obtížné).
Má-li zaměstnavatel zato, že jste svým počínáním poškodila jeho dobré jméno, může se po Vás domáhat odčinění vzniklé újmy. Rovněž v tomto případě by však zaměstnavatel musel prokázat, že a/ jste porušila některou svou právní povinnost, b/ došlo k poškození jeho dobrého jména a c/ mezi a/ a b/ existuje vztah příčinné souvislosti. Nadto upozorňuji, že odčiňování újem na dobrém jménu právnické osoby je samo o sobě poměrně diskutabilní problematikou, je proto nepravděpodobné, že by byl Váš bývalý zaměstnavatel schopen veškerá svá tvrzení řádně prokázat a domoci se finančního odčinění vzniklé újmy.
V současné chvíli Vám doporučuji písemně odmítnout úhradu jakýchkoli pokut či náhrad a vyčkat, zda se bude Váš bývalý zaměstnavatel domáhat svých práv soudní cestou (s ohledem na výši vymáhané pohledávky a obtížnost potřebného dokazování o tom lze pochybovat).
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 262/2006 Sb. , zákoník práce
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.