Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěla bych se zeptat, zda je postupováno v souladu se zákonem o pedagogických pracovnících v níže uvedeném případě: výběrového řízení na pedagoga volného času se zúčastnil uchazeč s plnou pedagogickou kvalifikací (Bc. - pedagogika volného času) a praxí (navíc je tato praxe i v organizaci, kde se uchází o místo a byla vždy dobře hodnocena).

Druhý uchazeč, který má jen minimální praxi (cca 1 rok jako externí pracovník v jiné organizaci) a v době konkurzu si teprve podává přihlášku na studium pedagogiky v rámci celoživotního vzdělávání. Jeho dosavadní vzdělání je SŠ ekonomického směru. Na pozici pedagoga volného času byl však ředitelem organizace vybrán tento druhý uchazeč. Děkuji. Monika

ODPOVĚĎ:
Podle § 17 zákona o pedagogických pracovnících je možné získat odbornou kvalifikaci pedagoga volného času i ukončeným středoškolským vzděláním.
Podle § 22 odst. 6 téhož zákona právnická osoba vykonávající činnost školy nebo školského zařízení může zajišťovat výchovu a vzdělávání po nezbytnou dobu a v nezbytném rozsahu pedagogickým pracovníkem, který nesplňuje předpoklad odborné kvalifikace, pokud prokazatelně nemůže tyto činnosti zajistit pedagogickým pracovníkem s odbornou kvalifikací.
Pokud tedy byli do výběrového řízení přihlášeni dva kandidáti - jeden s odpovídající kvalifikací a druhý bez, měl by dostat přednost uchazeč s kvalifikací.
Posouzení, zda uchazeč splňuje kvalifikaci potřebnou na vypsanou pozici, je však vždy na zvážení ředitele, který při výběru nového zaměstnance posuzuje i další kritéria.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Vliv praxe a vzdělání na přijetí na pozici pegagog volného času
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.