Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V hlavním pracovním poměru HPP jsem nyní v dočasné pracovní neschopnosti DPP (zlomená noha) od 16.2.2024. Ve vedlejším pracovním poměru (VPP) se připravuji na práci strojvedoucího vlaků. Absolvoval jsem již úplné teoretické a praktické vyškolení, které mi platí do 7.5.2024. Do té doby je třeba složit teoretickou a praktickou zkoušku strojvedoucího (tzv. ZOZ dle vyhlášky č. 16/2012 Sb.).

Z dobré vůle jsem u zaměstnavatele VPP teoretickou zkoušku ZOZ 25.3.2024 úspěšně složil v době řádné "vycházky". Zpětně po 10 dnech ji prohlásil za neplatnou z důvodu mé pracovní neschopnosti. Dotazuji se tedy:
1) Zda mohu vykonat zkoušku v době "vycházky" při pracovní neschopnosti navíc bez nároku na mzdu (v rámci přípravy na profesi).
2) Pokud jsem na pracovní neschopnosti, zda se tím celý proces přípravy na profesi pozastavuje a prodlužuje o dobu nemoci nebo celá více jak roční příprava propadá, protože současný zdravotní stav (zlomená noha) mi neumožňuje složit praktickou zkoušku na lokomotivě.
3) Je zaměstnavatel oprávněn již úspěšně složenou zkoušku prohlásit za neplatnou protože jsem ji složil v pracovní neschopnosti?
Předem děkuji za odpověď. S pozdravem Maxim.

 

ODPOVĚĎ:
Zákoník práce již nerozeznává hlavní a vedlejší pracovní poměr, ale zná pouze dva a více souběžných pracovních poměrů. Každý z nich se posuzuje zvlášť. Je tedy možné být v pracovní neschopnosti v jednom z nich a u ostatních nikoli.
Pracovní neschopnost v jiném pracovním poměru by neměla bránit profesní přípravě v jiném.
Pokud jde o návaznost teoretické a praktické části zkoušky, je nutné vyjít z vnitřních předpisů daného oboru, doporučuji proto obrátit se s tímto dotazem na České dráhy nebo ministerstvo dopravy.
Dle mého názoru jednou úspěšně složenou zkoušku nelze zneplatnit z důvodu pracovní neschopnosti, zejména, když je vázána na jiný pracovní poměr.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.