Počet stránek ve webu: 43.378

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pracuji na městském úřadu na zkrácený úvazek a ráda bych věděla, zda je při zkráceném úvazku (0,75) možnost navštěvovat lékaře jako při práci na plný úvazek, nebo zda je nutné k návštěvě lékaře využít volný den. Jak tvrdí účetní.   Dále bych se Vás ráda zeptala, jak je to s časem stráveným na služební cestě, poradě a školení.

Je tato doba, která je nad rámec mé zkrácené pracovní doby počítána jako přesčas? Případně je možné, že si město nějakou svou vnitřní dohodou stanovilo, že čas strávený na těchto výjezdech navíc, nebude hrazen? Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Ani zákoník práce, ani nařízené vlády, které upravují překážky v práci, včetně návštěvy lékaře, neomezují práva zaměstnance pouze na zaměstnance na plný úvazek. Nařízení vlády však říká, že pracovní volno s náhradou mzdy nebo platu se poskytne na nezbytně nutnou dobu, bylo-li vyšetření nebo ošetření provedeno ve zdravotnickém zařízení, které je ve smluvním vztahu ke zdravotní pojišťovně, kterou si zaměstnanec zvolil, a které je nejblíže bydlišti nebo pracovišti zaměstnance a je schopné potřebnou zdravotní péči poskytnout, pokud vyšetření nebo ošetření nebylo možné provést mimo pracovní dobu.
Primárně je tedy zaměstnanec povinen zajistit si návštěvu lékaře mimo pracovní dobu, pokud je to možné.
U zaměstnanců s kratší pracovní dobou je prací přesčas až práce nad rámec stanovené týdenní pracovní doby. Za práci vykonávanou nad rámec kratší pracovní doby náleží plat, příplatek až při práci nad 40 hodin týdně.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.