Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Po mateřské dovolené, která mi skončila 10/2023, jsem se zpět vrátila, z původního zkráceného úvazku, na poloviční úvazek. Pobírám klasicky rodičovský příspěvek a k tomu pracuji u původního zaměstnavatele na poloviční úvazek.  

Chtěla bych vědět, zda můžu, aniž bych podala výpověď o ukončení pracovního poměru, odejít z práce a plně se věnovat domácnosti a dítěti nar. 5/2023. Ale aby mi můj zaměstnavatel byl povinen zajistit pracovní místo, po ukončení rodičovské dovolené, po uplynutí tří let dítěte.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud se dítě narodilo v květnu 2023, máte nárok na rodičovskou dovolenou, a to až do dovršení tří let věku dítěte. Na rodičovskou dovolenou nemusíte odejít hned v návaznosti na mateřskou dovolenou, ale můžete kdykoli právě do tří let dítěte.
Podle současného znění zákoníku práce Vám je po ukončení rodičovské dovolené povinen přidělovat práci dle pracovní smlouvy. Nemusí se tedy jednat o stejnou pozici, ale musí být splněny všechny parametry uvedené v pracovní smlouvě.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.