Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Ukončil jsem pracovní poměr dohodou 2.10.2012. Zjistil jsem, že mi firma několik let neplatila příspěvky za práci v sobotu a neděli. Můžu se nějak domáhat finančního vyrovnání? Děkuji, Ivan

ODPOVĚĎ:
Zákoník práce uvádí, že Vám za dobu práce v sobotu a v neděli přísluší dosažená mzda a příplatek nejméně ve výši 10 % průměrného výdělku. Je však možné sjednat jinou minimální výši a způsob určení příplatku. Zákoník práce dále uvádí, že mzda je splatná po vykonání práce, a to nejpozději v kalendářním měsíci následujícím po měsíci, ve kterém vzniklo zaměstnanci právo na mzdu nebo některou její složku, tudíž i příplatek za práci v sobotu a v neděli.
Dlužné příplatky písemně u zaměstnavatele reklamujte a chtějte je nejpozději do 1 měsíce doplatit. Za předpokladu, že zaměstnavatel nebude ochoten na Vaši žádost přistoupit, budete se muset obrátit žalobou na vyplacení dlužné částky na soud. Také můžete podat na oblastní inspektorát práce ve Vašem kraji podnět. Inspektorát pak ve věci provede šetření a zjistí-li nedostatky může zaměstnavateli uložit pokutu a vyzvat ho k vyplacení dlužného příplatku.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.