Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jak řešit výpověď? Mám nárok na odstupné - společnost u které mám smlouvu, byla v insolvenci? Proplacení dovolené za rodičovskou dovolenou? Můj partner byl i mým zaměstnavatelem. Po rozchodu před porodem mě nutí k výpovědi z práce, ale o odstupném nechce slyšet. Výpověď jsem nedala. Důležité je zmínit, že společnost, ve které jsem pracovala, byla v insolvenci.

Má smlouva byla na pracovní zařazení asistentka likvidátora s pracovištěm doma. Likvidátorem společnosti, byl můj partner. Navíc jsem měla smlouvu na dobu určitou na 5 měsíců 6/2013- 31.10.2013. Ve smlouvě je uvedeno, že je společnost v likvidaci. Po uplynutí jsem pracovala dále ještě 3 měsíce a zaměstnavatel za mě odváděl nadále pojištění. Další smlouvu o prodloužení pracovního poměru nemám. Než jsem otěhotněla, pracovala jsem u něho 8 měsíců (do konce ledna 2014) a 1.2.2014 nastoupila na mateřskou. Nástup na mateřskou mi jako zaměstnavatel potvrdil. V té době jsme spolu ještě byli. Na mateřské dovolené jsem k dnešnímu dni přes dva roky. Tudíž i jeho zaměstnancem. Mám prosím nárok na odstupné? A mám nárok na proplacení dovolené? Vlaďka

ODPOVĚĎ:
Pokud jste v roce 2014 uzavřela novou pracovní smlouvu, jsou důležité její podmínky, zejména tedy doba trvání. Nárok na odstupné je dán v případech uvedených v § 67. Jde tedy o rozvázání pracovního poměru v případě výpovědi zaměstnavatele pro a) organizační změnu, b) ruší-li se zaměstnavatel nebo jeho část, c) přemísťuje-li se zaměstnavatel nebo jeho část nebo d) nesmí-li zaměstnanec podle lékařského posudku vydaného poskytovatelem pracovnělékařských služeb nebo rozhodnutí příslušného správního orgánu, který lékařský posudek přezkoumává, dále konat dosavadní práci pro pracovní úraz, onemocnění nemocí z povolání nebo pro ohrožení touto nemocí, anebo dosáhl-li na pracovišti určeném rozhodnutím příslušného orgánu ochrany veřejného zdraví nejvyšší přípustné expozice.
Na odstupném se lze také dohodnout. Zákon stanoví v § 67 zákoníku práce minimální výši odstupného, ovšem pouze pro případy výpovědi od zaměstnavatele. Koletivní smlouvy či výsledky jednání se zaměstnavatelem mohou zakládat nárok i vyšší.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.