Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem zaměstnán v příspěvkové organizaci jako (jediný) pedagogický pracovník. V kolektivní smlouvě s odbory máme uvedeno, že "zaměstnancům přísluší platový tarif podle stupnice uvedené v příloze č. 1 k nařízení vlády č. 564/2006 Sb.", podle ní mám také určen tarif v platovém výměru.

Ve zmíněném nařízení jsou ale pedagogičtí pracovníci podle § 5 odst. 9 zařazeni ve zvláštní tabulce (příloha č. 9 k nařízení vlády č. 564/2006 Sb.), podle které by mi připadl výrazně jiný platový tarif i stupeň. Je mi tedy plat počítán podle chybné tabulky nebo se zaměstnavatel ve veřejných službách zmíněným zákonem při určování platu řídit nemusí, díky oné kolektivní smlouvě? V případě, že musí - a měl bych tedy mít jiný plat - mohu žádat i o doplacení platu zpětně, za dobu po kterou tam již jsem zaměstnán, i v případě že jsem platový výměr v dobré víře vždy podepsal? Děkuji, Jiří.

ODPOVĚĎ:
Pobíráte-li od zaměstnavatele za práci plat, předpokládám, že Vaším zaměstnavatelem je některý ze subjektů dle § 109/3 zákoníku práce, tedy:
a/ stát,
b/ územní samosprávný celek,
c/ státní fond,
d/ příspěvková organizace, jejíž náklady na platy a odměny za pracovní pohotovost jsou plně zabezpečovány z příspěvku na provoz poskytovaného z rozpočtu zřizovatele nebo z úhrad podle zvláštních právních předpisů, nebo
e/ školská právnická osoba zřízená Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, krajem, obcí nebo dobrovolným svazkem obcí podle školského zákona.
V obecné rovině dle § 122/1 zákoníku práce platí, že plat určuje zaměstnanci zaměstnavatel, a to podle zákoníku práce a nařízení vlády vydaného k jeho provedení (a v mezích těchto nařízení vlády také podle kolektivní smlouvy, popřípadě vnitřního předpisu). Plat není možné určit jiným způsobem v jiném složení a jiné výši, než stanoví zákoník práce a právní předpisy vydané k jeho provedení.
Dle § 123/1, 2 a 4 zákoníku práce dále platí, že:
- zaměstnanci přísluší platový tarif stanovený pro platovou třídu a platový stupeň, do kterých je zařazen,
- zaměstnavatel je povinen zařadit zaměstnance do platové třídy podle druhu práce sjednaného v pracovní smlouvě a v jeho mezích na něm požadovaných nejnáročnějších prací,
- zaměstnavatel je povinen zařadit zaměstnance do platového stupně podle doby dosažené praxe, doby péče o dítě a doby výkonu vojenské základní (náhradní) služby nebo civilní služby.
Co se týče Vámi zmiňovaného nařízení vlády, vztahuje se právě na zaměstnance veřejného sektoru, jak ostatně vyplývá z jeho názvu, tedy „nařízení vlády o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě“.
Dle § 3/1 nařízení vlády o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě je zaměstnavatel povinen zařadit zaměstnance do platové třídy, ve které je podle katalogu prací zařazena nejnáročnější práce, jejíž výkon zaměstnavatel na zaměstnanci požaduje.
Mírně nad rámec Vašeho dotazu upozorňuji na § 5/4 nařízení vlády o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě, dle něhož přísluší tam vyjmenovaným zaměstnancům platový tarif stanovený podle stupnice platových tarifů uvedené v příloze č. 4 k tomuto nařízení.
Co se týče Vámi zmiňovaného § 5/9 nařízení vlády o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě (který je pro řešení Vašeho případu klíčový), platí, že zaměstnanci, který je pedagogickým pracovníkem, přísluší platový tarif stanovený podle stupnice platových tarifů uvedené v příloze č. 9 k tomuto nařízení.
V tomto ohledu je důležité, že v § 5/9 nařízení vlády o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě je odkázáno na vymezení pojmu „pedagogický pracovník“ dle zákona o pedagogických pracovnících (tzn. že platový tarif dle přílohy č. 9 tohoto nařízení vlády nepřísluší každému zaměstnanci, který má v pracovní smlouvě sjednán druh práce jako „pedagogický pracovník“, či jinak, nýbrž pouze tomu zaměstnanci, který je pedagogickým pracovníkem dle zákona o pedagogických pracovnících).
Dle § 2/1 zákona o pedagogických pracovnících je pedagogickým pracovníkem ten, kdo koná přímou vyučovací, přímou výchovnou, přímou speciálněpedagogickou nebo přímou pedagogicko-psychologickou činnost přímým působením na vzdělávaného, kterým uskutečňuje výchovu a vzdělávání na základě školského zákona; je zaměstnancem právnické osoby, která vykonává činnost školy, nebo zaměstnancem státu, nebo ředitelem školy, není-li k právnické osobě vykonávající činnost školy v pracovněprávním vztahu nebo není-li zaměstnancem státu. Pedagogickým pracovníkem je též zaměstnanec, který vykonává přímou pedagogickou činnost v zařízeních sociálních služeb.
Přímou pedagogickou činnost (dle § 2/2 zákona o pedagogických pracovnících) vykonává:
a/ učitel,
b/ pedagog v zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků,
c/ vychovatel,
d/ speciální pedagog,
e/ psycholog,
f/ pedagog volného času,
g/ asistent pedagoga,
h/ trenér,
i/ metodik prevence v pedagogicko-psychologické poradně,
j/ vedoucí pedagogický pracovník.
Odpovídá-li Vámi vykonávaná práce činnosti pedagogického pracovníka dle § 2 zákona o pedagogických pracovnících, měl by Vám skutečně náležet plat dle přílohy č. 9 nařízení vlády o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě. Nejste-li naopak pedagogickým pracovníkem dle § 2 zákona o pedagogických pracovnících, je irelevantní skutečnost, že druh práce (vymezený ve Vaší pracovní smlouvě) je označen jako „pedagogický pracovník“.
Dospějete-li k závěru, že Vám je plat vyměřován skutečně dle nesprávné tabulky, bude možné, abyste se na svého zaměstnavatele obrátil s požadavkem na doplacení toho, co Vám z tohoto důvodu ušlo. V tomto ohledu není podstatné, že jste platové výměry potvrzoval svým podpisem.
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 262/2006 Sb. , zákoník práce
nařízení vlády č. 564/2006 Sb. , o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě
zákon č. 563/2004 Sb. , o pedagogických pracovnících a o změně některých zákonů
zákon č. 561/2004 Sb. , o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon)
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.