Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

06/2016 jsem začala pracovat jako brigádnice na dohodu o provedení práce pro jistou firmu, mám smlouvu, podepsanou zaměstnavatelem a měla by být v pořádku. 10.8.2016 mi bylo ústně řečeno, že firma končí, a tedy jsem propuštěna i já, zaměstnavatel mi žádné písemné ukončení smlouvy nedal, ale bylo dohodnuto, že mi vyplatí 23 000 Kč ve dvou termínech.

Nejdříve 10.000 a poté 13.000 Kč na začátku září, protože poté se vracím do Anglie, kde studuji. Když jsem ho však požádala o odměnu, kterou jsem v té době neměla ještě ani za červen, tak se odkázal na svého partnera, který mu prý dluží peníze. Avšak já i má kolegyně máme smlouvu přímo se zaměstnavatelem a firma je psaná na něj a ne na onoho partnera. Kolegyně taktéž výplatu nedostala již od června. Od té doby zaměstnavatel zmizel, není dostupný na telefonu ani přes sociální média a nic zatím nezaplatil, i když už dávno měl. Nevím, co dělat, mám se obrátit na policii? Děkuji, Barbora

ODPOVĚĎ:
V daném případě bych Vám doporučila se obrátit na zaměstnavatele písemně a na adresu zaměstnavatele zaslat doporučeně s dodejkou dopis, ve kterém zaměstnavatele vyzvete k zaplacení dlužné částky. Pokud Vám však zaměstnavatel nezaplatí, musíte se obrátit s žalobou na plnění na soud. Policie Vám v daném případě nepomůže, neboť se jedná o soukromoprávní spor. Můžete také kontaktovat místně příslušný úřad práce, který by Vám mohl část odměny vyplatit, pokud by se zaměstnavatel ocitl v platební neschopnosti.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.