Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Po návratu z pracovní neschopnosti jsem byl zaměstnavatelem poslán na lékařskou prohlídku a závodní lékař vydal posudek, podle kterého jsem pozbyl dlouhodobě zdravotní způsobilost. Zaměstnavatel mi sdělil, že mě nemůže převést na jinou práci, protože žádnou nemá. Bylo mi řečeno, že pokud neprodleně nepožádám o rozvázání pracovního poměru dohodou, dostanu od zaměstnavatele výpověď podle § 52 písm. e) zákoníku práce.

Poběží mi dvouměsíční výpovědní lhůta a můj pracovní poměr skončí k 30.4.2016. Do té doby budu doma zadarmo, protože se prý jedná o překážku v práci na straně zaměstnance. Chtěl bych se zeptat:
1) o jakou překážku v práci se v tomto případě jedná, zda o překážku v práci na straně zaměstnance nebo zaměstnavatele?
2) měl bych být v období po ukončení pracovní neschopnosti do skončení pracovního poměru (9.2. - 30.4.2016) placen průměrným výdělkem nebo dle tvrzení zaměstnavatele být doma zadarmo?
Předem děkuji za odpověď a přeji krásný den, Radek

ODPOVĚĎ:
V daném případě bych nemožnost přidělovat Vám práci dle pracovní smlouvy skutečně posoudila jako překážku na Vaší straně, neboť toto není věcí zaměstnavatele ovlivnit, že nejste schopen dlouhodobě konat dosavadní práci. Zaměstnavatel Vám může dát výpověď, ale po výpovědní dob Vám nemůže přidělovat práci dle pracovní smlouvy.
Dle mého názoru jde o překážku v práci neplacenou, tj. nenáleží Vám náhrada mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku. , a to dle § 199 odst. 1 a 2 zákona č. 262/2006 Sb. , zákoník práce, v platném znění:
Nemůže-li zaměstnanec konat práci pro jiné důležité osobní překážky v práci týkající se jeho osoby, než jsou uvedeny v § 191, je zaměstnavatel povinen poskytnout mu nejméně ve stanoveném rozsahu pracovní volno a ve stanovených případech i náhradu mzdy nebo platu podle odstavce 2. Náhrada mzdy nebo platu přísluší ve výši průměrného výdělku.
Odstavec 2 pak odkazuje na nařízení vlády, ve kterém daná překážka v práci uvedena není, tudíž se jedná o osobní překážku v práci, ale bez náhrady mzdy nebo platu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.