Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

nezaplacena brigada jak postupovat jak se branitKaždý občan má právo, aby za svou práci dostal odpovídající finanční odměnu. Nezáleží na tom, zda se jedná o HPP nebo o pouhou brigádu, pokud zaměstnavatel za práci nezaplatil, porušuje tím zákon a poškozený má právo se bránit.

Jak postupovat, když Vám zaměstnavatel dluží peníze?

  • Písemně zaměstnavatele vyzvěte, aby Vám byly peníze proplaceny. Ideálně formou dopisu, který odešlete doporučeně a poštou. V případě dalších sporů budete mít v ruce důkaz, že jste pro smírné vyřešení sporu udělali maximum.
  • Pokud zaměstnavatel nereaguje, nebo reaguje zamítavě, zkuste urgenci jinou cestou, např. formou e-mailu.
  • Jestliže zaměstnavatel ani po této urgenci není ochoten Vám zaplatit, obraťte se na právníka, nebo na společnost, která se řešením těchto sporů zabývá. Mezi české patří společnost Vaše nároky.cz.
  • S jednáním neotálejte. Neochota platit může u zaměstnavatele často znamenat finanční potíže, pokud byste s řešením situace čekali, mohlo by se také stát, že již nebude z čeho Vaše peníze vymáhat.
  • Pokud zaměstnavatel nereaguje ani na předžalobní výzvu právníka, obraťte se na soud. Na podání žaloby máte 3 roky od nezaplacení.

 

Rady na závěr:

  • Smlouva DPP i DPČ je platná, i když je uzavřena pouze ústně. Pokud jste schopni dokázat, že takováto smlouva byla skutečně uzavřena a práce vykonána, máte nárok na finanční odměnu za provedenou práci.
  • Dejte si pozor, pokud se zaměstnáváte u někoho, o kom nemáte informace. Zejména sezonní brigádníci jsou často napálení tím, že odvedou svou práci, ale nedostanou za ní zaplaceno. Když chtějí své peníze získat, zjistí, že na zaměstnavatele nemají kontakt. Před započetím brigády si proto vždy například na internetu ověřte, u koho budete zaměstnáváni.
  • Pokud chce člověk, který Vám nabízí práci, peníze předem (například aby zaplatit ubytování), mějte se na pozoru. V poslední době se objevuje mnoho podvodníků, kteří tímto způsobem získají od lidí peníze, avšak práce (natož výplata) se již nerealizuje.
  • Pokud Vám zaměstnavatel dluží peníze. Obraťte se na právníka nebo na specializovanou společnost. U společnosti Vaše nároky.cz za právníka neplatíte.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.