Počet stránek ve webu: 43.378

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Od roku 2017 pracuji jako vedoucí vychovatelka na ZŠ (10. platová třída) a smlouvu mám již na neurčito. Nyní se mám vracet po rodičovské dovolené (3 roky) zpět a bylo mi zaměstnavatelem nabídnuto místo pouze vychovatelky (9. platová třída) a tím pádem i nižší mzda. Vím, že nemusí po rodičovské dovolené držet pozici, ale může mi i změnit platovou třídu? A pokud nebudu souhlasit s novou nabídkou, mám právo na odstupné? Chtěla bych vědět, jaké mám možnosti. Děkuji.

ODPOVĚĎ:
Po návratu z rodičovské dovolené je zaměstnavatel povinen přidělovat zaměstnankyni práci podle pracovní smlouvy. Záleží proto na tom, co máte uveden v pracovní smlouvě. Pokud nově nabízená práce této smlouvě odpovídá může zaměstnavatel také snížit platovou třídu. Ta by měla odpovídat nejnáročnějším vykonávaným pracem. Změní-li se náplň práce, může dojít i ke snížení platové třídy.
I případné právo na odstupné bude třeba posoudit podle toho, zda odmítnutá nabídka bude odpovídat Vaší pracovní smlouvě. Pokud ano, nárok na odstupné nevznikne a nevznikne ani výpovědní důvod ze strany zaměstnavatele. Pokud nabídka neodpovídá, může vzniknout nárok na odstupné.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.