Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Se zaměstnavatelem jsem se domluvila na smluvním odstupném - za mnoho let práce u něho. Bohužel můj zdravotní stav mi neumožňuje dále vykonávat danou práci. Podepsali jsme dohodu o smluvním odstupném, kde je psáno:   Smluvní odstupné ve výši 300.000 Kč bude vyplaceno na účet. Domnívala jsem se, že mi tedy přijde na účet 300.000 Kč, ale na účet mi přišly jen peníze po zdanění a po odvedení pojištění.

Nemělo být tedy ve smlouvě jiná formulace? Přistoupila jsem na takové odstupné jen protože jsem myslela, že podepisuji, že dostanu opravdu 300.000 Kč. Proto měl dle mě zaměstnavatel vyplatit takovou částku, abych na účet dostala slíbených 300.000 Kč. Děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Odstupné podléhá dani z příjmů fyzických osob ve výši 15 % nebo 23 %, pokud je příjem nadprůměrně vysoký. V případě, že se jedná o zákonné odstupné zaměstnavatel ani zaměstnanec neodvádějí sociální ani zdravotní pojištění. V případě, že zaměstnavatel vyplácí odstupné z jiného než zákonného důvodu, musí odvést i pojistné odvody.
Pokud bylo ve smlouvě uvedeno, že odstupné činí 300 000, pak zaměstnavatel částku správně zdanil a odvedl odvody.
Pokud ale bylo uvedeno, že na účet bude vyplaceno 300 000, měla ve smlouvě být uvedena ještě částka bez daní a odvodů.
Podle mého názoru se ve formulaci jedná o chybu zaměstnavatele, které by neměla jít k tíži zaměstnance.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.