Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Manžel pracuje ve škole jako školník. Nově mu paní ředitelka chce nařídit povinnost být přítomen v budově (kde máme služební byt, kde je námi řádně hrazen plný nájem, tzn. bez jakékoliv slevy) a na telefonu 24/7. Ono to takto celou dobu totiž i probíhá, ale nyní tlačí ředitelka na služební mobil, zatím vše řešil manžel z našeho soukromého telefonu.

Navíc má manžel povinnost, pokud se třeba v noci nebo o víkendu spustí alarm zkontrolovat společně s policií budovu, kdy odemknout a fyzicky zkontrolovat každou místnost, znamená v celé budově tři až čtyři hodiny času. Tato situace se opakuje mnohokrát za měsíc. V pracovní smlouvě žádný takový dovětek není, že školník musí být přítomen, nemá žádné volno. Nemůžeme odjet za dětmi do jiného města, opakovaně se nám stalo že uprostřed nákupu volali manželovi že si třeba zapomněli klíče od tělocvičny když šli na kroužek po jeho pracovní době tak jsme nechali stát košík v obchodě a jeli zpět abychom umožnili vstup těm co to mají zaplacené? ! Jak je řešené toto v zákoně? Žádné příplatky manžel nebere. Když se právě ozval že mobil používá svůj, takže ho může klidně po pracovní době vypnout, bylo mu sděleno že tedy dostane služební.   Starý pan školník, který odešel do důchodu měl k sobě náhradníci (bývalá uklízečka), která ale odešla do důchodu souběžně s ním. Manžel nikoho takového již nedostal, když se ozve odpověď v kanceláři vždy je. A to s tím máš jako problém?? Manžel ne, je to hodný trouba. Já ano protože vidím, že ho to trápí. Vím že by bylo nasnadě vyměnit místo, ale se zdravotními omezeními, které máme oba dva to není tak jednoduché, navíc po opuštění služebního bytu bychom byli bezdomovci. Předem děkuji za jakoukoliv radu přeji krásné dny. S pozdravem Blanka.

 

ODPOVĚĎ:
Zaměstnavatel je povinen zaměstnanci rozvrhnout pracovní dobu s hodinami ve výši, která odpovídá jeho úvazku. Plný úvazek činí 40 hodin týdně. Délka směny smí činit maximálně 12 hodin.
Dále může být sjednána pracovní pohotovost (nelze ji nařídit), přičemž pracovní pohotovostí je doba, v níž je zaměstnanec připraven k případnému výkonu práce podle pracovní smlouvy, která musí být v případě naléhavé potřeby vykonána nad rámec jeho rozvrhu pracovních směn. Pracovní pohotovost může být jen na jiném místě dohodnutém se zaměstnancem, odlišném od pracovišť zaměstnavatele.
Za dobu pracovní pohotovosti přísluší zaměstnanci odměna nejméně ve výši 10 % průměrného výdělku. Výkon práce v době pracovní pohotovosti nad stanovenou týdenní pracovní dobu je prací přesčas, náleží tedy za ni příplatek za práci přesčas.
Z výše uvedeného plyne, že ředitelka školy nemůže nařídit přítomnost na pracovišti 24/7, také služební telefon lze mimo rozvržené směny a případné pracovní pohotovosti vypnout.
Pracovní pohotovost je možné jen sjednat, nikoli nařídit, a je vykonávána z jiného místa, než je pracoviště. Jestliže je zaměstnanec na pracovišti, jedná se o výkon práce.
Soukromý byt ve škole by bylo možné považovat za jiné místo, nicméně zaměstnanec pohotovost může držet kdekoliv on uzná za vhodné, navíc zaměstnanci náleží výše uvedené příplatky.
Postup paní ředitelky je tedy absolutně v rozporu mnoha ustanoveními zákoníku práce.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.