Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Byla jsem součástí týmu datových specialistů (tým zákaznické podpory) o 4 lidech. Zaměstnavatel v dubnu 2024 propouštěl, zůstaly jsme na práci dvě (kolegyně bude v listopadu 2024 odcházet na MD). Dostaly jsme na starost klienty od odejitých kolegů a nad rámec obvyklých činností také fakturace klientů a přechod na nový CRM systém a jeho testování.

Ze širšího týmu zůstal 1 programátor (ze čtyř) a opustila nás produktová manažerka. Aplikace, na které pracuji, se má prodávat (s pravděpodobností 60-80%). Firma proto za těhotnou kolegyni nehledá náhradu. Přitom zaškolení nového člověka trvá 3 měsíce, funguje nejdříve po půl roce. Objem činností, které vykonávám se ztrojnásobil, nově reportuji finanční data a stoupá tlak na zvyšování profitu i spokojenosti klientů, která kvůli organizačním změnám klesá - nestíháme doručovat. Ačkoliv se aktivně a opakovaně zajímám o to, co se mnou bude, a upozorňuji na fakt, že se objem práce nedá zvládnout v počtu 2 lidí (posléze jednom člověku), nikdo z vedoucích neposlouchá, pouze mlží, bagatelizují. Odpověď nejvyššího managementu je, že máme zvýšit efektivitu práce, obrátit se na tým lídra (od dubna mám už třetího, druhý odpadl, i když nás utvrzoval v tom, že se nic neděje a pokračujeme v naší práci jako obvykle), nebo odejít - doslova prý jsou "dveře jsou dokořán". Penězi mi nikdo objem práce nekompenzuje, podle tabulek jsem údajně nad průměrem trhu. Začínám mít zdravotní problémy ze stresu, nejistoty a přetížení (žlučník, opakovaná blokace zad). Jsem diabetik I. typu a samoživitelka. Situace trvá od dubna, tlak na výkon a množství požadavků se zvyšuje. Zaměstnavateli jsem řekla přímo, že bych chtěla s prodejem nástroje skončit z organizačních důvodů a dostat odstupné (ve firmě budu koncem listopadu 5 let). Bylo mi řečeno, že o této možnosti neuvažuje, že mi chce nabídnout přesun do firmy kupující produkt. Nově se ke mně doneslo, že mě chtějí té firmě outsourcovat. Existuje možnost dát výpověď a požadovat po zaměstnavateli odstupné z organizačních důvodů (výrazná změna podmínek práce)? Má smysl jít do právního sporu? Mockrát děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud přidělované úkoly odpovídají pracovní smlouvě, bránit se nelze. Zaměstnavatel je podle § 38 zákoníku práce povinen přidělovat zaměstnanci práci dle pracovní smlouvy. Jakoukoli jinou práci může zaměstnanec odmítnout.
Pokud jde o odstupné z organizačních důvodů, nárok vzniká pouze při výpovědi ze strany zaměstnavatele pro nadbytečnost v důsledku organizačních změn.
Při výpovědi ze strany zaměstnance nikdy nárok na odstupné nevzniká.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.