Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem ČID 1. stupně, pracuji ve výrobě hraček, může mě zaměstnavatel nutit na sobotní přesčasové směny? Stalo se již, že mě zaměstnavatel v pátek v 10.00h poručil, že musím jít v sobotu. Já mu dal 2. důvody proč nastoupit nemohu 1. důvod – z mých zdravotních důvodů, 2. důvod - navíc se starám o nemocnou starou maminku bydlím s ní ve vesnici vzdálené 38 km.

Zaměstnavatel důvody nebral na vědomí a aby mě potrestal sebral mi celé měsíční prémie - má na toto jednání nárok? Děkuji za odpovědi. Luboš

ODPOVĚĎ:
Práci přesčas může zaměstnavatel zaměstnanci nařídit jen z vážných provozních důvodů, a to za podmínek v § 91 odst. 2 a 4 i na dny pracovního klidu (§ 93 odst. 2 zákona č. 262/2006 Sb. , zákoník práce, v platném znění.
Zaměstnavatel vám tak v sobotu může nařídit jen výkon těchto nutných prací, které nemohou být provedeny v pracovních dnech:
a) naléhavé opravné práce,
b) nakládací a vykládací práce,
c) inventurní a závěrkové práce,
d) práce konané v nepřetržitém provozu za zaměstnance, který se nedostavil na směnu,
e) při živelních událostech a v jiných obdobných mimořádných případech,
f) práce nutné se zřetelem na uspokojování životních, zdravotních, vzdělávacích, kulturních, tělovýchovných a sportovních potřeb obyvatelstva,
g) práce v dopravě,
h) krmení a ošetřování zvířat.
Rozsah nařízené práce přesčas může být dle § 93 odst. 2 ZP jen 8 hodin týdně a max. 150 hodin v kalendářním roce. Vy máte povinnost práci přesčas konat, pokud je nařízena v souladu s výše uvedeným. Vaše důvody nejsou omluvou. Invalidní důchod zde nemá žádný význam.
Pokud jste práci přesčas odmítl vykonat, může to zaměstnavatel považovat za porušení vašich povinností a může Vám dát vytýkací dopis, popř. by to mohlo vést i k výpovědi. Neměl by Vás však peněžně postihnout. U daných prémií záleží na tom, za co je měsíčně dostáváte, za co jsou přiznávány. Pokud podmínky pro přiznání splníte v daném měsíci, musí Vám je zaměstnavatel přiznat a vyplatit bez ohledu na odmítnutí práce přesčas.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.