Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám dotaz ke správnému dodržení pracovní smlouvy, uzavřená na zkrácený pracovní úvazek 32 hodin týdně, pokud je v týdnu státní svátek. Naplnění sjednaného rozsahu prac. úvazku – na základě ústní dohody se zaměstnavatelem plním tak, že pracuji 4 dny (8hod. /1 den) v týdnu.

Pokud se v rámci takového úvazku vyskytne státní svátek, mohu ho chápat jako ostatní pracovníci v nezkráceném pracovním úvazku (nejsou v zaměstnání, jsou za svátek placeni), nebo se mě to netýká a musím vždy „tvrdě“ odpracovat sjednaných 32 hodin týdně? Děkuji, Martin

ODPOVĚĎ:
Pokud na Vaši směnu v týdnu připadne státní svátek a zaměstnavatel nepožaduje práci ve státní svátek, pak jste doma jako ostatní zaměstnanci a zaměstnavatel Vám průměrem zaplatí tolik hodin, kolik měla činit vaše směna. Ty 4 hodiny, kdy jste kvůli státnímu svátku nepracoval, se Vám započítávají do týdenní pracovní doby, není nutné nic napracovávat.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.